ABD ve Rusya’nın devlet başkanları, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen zirvede bir araya geldi.

ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki zirve başladı

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki zirve İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Biden'la görüşmenin gerçekleştirileceği Villa La Grange'a 14:05'te giriş yaparken, ABD Başkanı Joe Biden 12 dakika sonra geldi. Her iki lider de İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin tarafından karşılandı.

İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen zirve, 1985'ten sonra kentte düzenlenen ikinci ABD-Rusya zirvesi niteliği taşıyor.

Bugünkü zirve, Cenevre'de, Kasım 1985'te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ile eski SSCB Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov arasında yapılan tarihi zirveden 36 yıl sonra gerçekleşiyor.

Zirve'ye ilişkin resmi program açıklanmadı. İki liderin görüşmesinin yaklaşık 4 saat sürmesi bekleniyor.

Zirvede ilk aşamada Putin, Biden ve dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Antony Blinken'ın hazır bulunması, daha sonra çoğunlukla danışmanlardan oluşan heyetlerin de katılması bekleniyor.

İki ülke arasında siber saldırılar, ABD seçimine Rus müdahalesi, nükleer silahların kontrolü anlaşmasından Rusya'nın çekilmesi ve Rusya'nın Ukrayna'nın bazı bölgelerini ilhak etmesi gibi konularda yaşanan gerilim sürüyor.

Biden'ın Cenevre uçuşu sırasında Air Force 1 uçağında gazetecilere konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili, "Bu görüşmede çok büyük dönüm noktası yaratacak bir gelişme olmasını beklemiyoruz" dedi.

Yetkili, ABD'nin bazı sorunlu alanların üzerinde çalışmak için yardımcılar ve danışmanlar atamayı hedeflediğini de söyledi. Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov da "Herhangi bir anlaşmaya varılır mı, emin değilim" açıklaması yaptı.

Görüşmenin ardından Putin'in TSİ 18.30'da, Biden'ın ise TSİ 20.00'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.