ABD seçimleri öncesi, bireysel silahlanma oranlarında hızlı artış yaşanıyor. Ülkenin orta, batı ve güneyinde silah satışlarındaki artışın, uzun zamandır devam eden sosyal istikrarsızlıktan kaynaklandığı düşünülüyor.

ABD başkanlık seçimleri öncesi silah satışlarında patlama

Büyük Buhran’dan (1929) bu yana en kötü ekonomik krizin yaşandığı ABD’de bireysel silahlanma oranları hız kesmeden yükselişini sürdürüyor. Silah satışlarını izleyen özel araştırma şirketleri Small Arms Analytics ve Forecasting, ABD’lilerin 2020 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık 17 milyon silah satın aldığını duyurdu.

ABD seçim kampanyaları, kutuplaşmayı derinleştirecek biçimde suçlamalar ve yalanlar eşliğinde sürüyor. Ülkede başkanlık seçimi yapılan yıllarda genelde silah satışında artış gündeme gelirken, bu yıl silahlara olan yüksek talep her zamankinden farklı nedenlerle gerçekleşti.

'KİMSE KENDİSİNİ HUZURLU HİSSETMİYOR'

Özellikle ülkenin orta, batı ve güneyinde silah satışlarındaki artışın uzun süredir silah sahibi olan ve herhangi bir Demokrat başkanın yeni silah kısıtlamaları getireceğinden korkan kişilerden kaynaklandığı düşünülüyordu. Ancak bu yıl, silah satışlarındaki artış sosyal istikrarsızlık korkusundan kaynaklanıyor gibi görünüyor.

Los Angeles Times’tan Kate Linthicumstaff’ın haberine göre, New Mexico’nun Sante Fe şehrinde bulunan Roney’s silah mağazasında çalışan Jay Winton, pek çok silah ve malzemenin bittiğini dile getirerek, "Vatandaşlar kendilerini huzurlu hissetmiyor. Ülkenin uzun vadeli gidişatından endişe duyuyorlar. Eskiden tuvalet kağıdını stokladıkları gibi şimdi silah ve cephane istifliyorlar" açıklamasını yaptı.

Birçok emeklinin dükkana ilk kez silah almak için geldiğini söyleyen Winton, “Silah almaya gelenlerin önemli bir kısmı, toplumsal çöküşe hazırlandıklarını ve liberal olduklarını söylüyor” dedi.

'ÇALKANTILI BİR DÜNYADA KONTROL SAHİBİ OLMAK TATMİN EDİCİ'

Santa Fe’de yaşayan bir yazar olan Inez Russell, eyalette protestolar düzenleyen sağcı milislerden endişe duyduğunu söyledi. Russell, "Her iki taraf da kendi tarafı kaybederse ülke sona erecek gibi hissediyor ve taraflar hızla silahlanıyor" ifadesini kullandı.

Kısa bir süre önce nişan alma ve silah becerilerini geliştirmek için çalışmaya başladığını dile getiren Russell, “Böylesine çalkantılı bir dünyada kontrol sahibi olmak çok tatmin edici" şeklinde konuştu.

'BİR BARUT FIÇISI YARATTIK'

Bireysel silahlanma eğilimini inceleyen Florida Üniversitesi’nden sosyolog Benjamin Dowd-Arrow ise yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, ekonomik belirsizlik ve silahsız siyahilerin polis tarafından öldürülmesine tepki olarak yaşanan iç huzursuzluğun, yakın tarihte hiç olmadığı kadar endişe uyandırdığını söyledi.

Bireysel silahlanmanın ekonomideki sarsıntı veya polise karşı toplumdaki artan güvensizlik ile ilgili olabileceğini tatmin edilse de, Arrow’a göre neden tam olarak net değil. ABD’li sosyolog, “Farklı nedenlerle korkan insanlardan oluşan bir barut fıçısı yarattık. İnsanlar mağdur olabileceklerini hissettiklerinde kendilerini korumak isterler” yorumunda bulundu.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) 2020’nin ilk dokuz ayına ilişkin yayımladığı raporda, ateşli silah satın almak isteyen insanların oranının 28,8 milyona ulaştığı görülüyor. Bu rakam bir önceki yıl 28,3 milyondu.

SİYAHLARIN YÜZDE 58'İ SİLAHLANMIŞ DURUMDA

Small Arms Analytics ve Forecasting’in raporunda, ABD’li siyahi vatandaşlarında önceki yıllara göre yüzde 58 daha fazla silah satın aldığına işaret edildi. Silah mağazası sahibi Mark Abramson’a göre yeni müşterilerin çoğu nefsi müdafaa için silah istediklerini söylüyor.

Kendini liberal olarak nitelendiren Abramson, silah satışlarındaki artışı medya tarafından daha da şiddetlendirilen siyasi gerilimlerin doğal bir sonucu olarak görüyor.

BİREYSEL SİLAHLANMAYI KİM DESTEKLİYOR?

Ulusal Tüfek Derneği (NRA), ABD'de her türlü silah kontrolüne karşı çıkıyor ve silahların ülkeyi daha güvenli yaptığını savunuyor. ABD'de, Kongre üyelerini etkileyebilecek bütçeye sahip olması nedeniyle, özel bir amaca yönelik çalışan en güçlü lobi gruplarından biri.

ABD'li araştırma şirketi Pew'a göre, ülkede silah sahibi olduğunu söyleyen 5 kişiden 1 'i Ulusal Tüfek Derneği'ne üye ve özellikle Cumhuriyetçilerin tabanından destek görüyor.Dernek, silah politikalarını desteklemek için yılda ortalama 3 milyon dolar harcıyor.