ABD, darbe girişimleriyle alt edemediği Venezuela’nın Bolivarcı hükümetinin bu kez de itibarına saldırıyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlamasıyla dava açıldı, yakalanması için 15 milyon dolar ödül kondu. Maduro, Trump’a “Sen sefil ve zorba birisin” tepkisi verdi

ABD, Bolivarcıları itibarsızlaştırmaya çalışıyor: Alçakça suçlama

Venezuela'ya ağır yaptırımlar dayatan, ülkede muhalif isimlerle darbe girişimleri deneyen ancak yine de Bolivarcı hükümetin direncini kıramayan ABD bu kez itibarsızlaştırma amacı içeren bir saldırı yürütüyor. ABD Adalet Bakanlığı, Devlet Başkanı Nicolas Maduro hakkında, 'uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı' suçlamasıyla dava açarken Washington, Maduro'nun yakalanması için 15 milyon dolar ödül koydu.

PARTİ YÖNETİCİLERİ HEDEFTE

ABD Adalet Bakanlığı, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve diğer bazı yetkililer aleyhine 'narko terörizm' suçlaması yöneterek dava açtı. 'ABD’ye yüklü miktarda kokain sokmaya yönelik bir uyuşturucu kaçakçılığı planında rolleri bulunduğu' iddiasıyla hakkında dava açılan yetkililer arasında Maduro’nun yanı sıra iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) yöneticileri, Savunma Bakanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı da bulunuyor.

New York Güney Bölgesi Savcısı Geoffrey Berman, Maduro ve kurmaylarının 'Son 20 yıl içerisinde Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile narko terörizm konusunda ortaklık’ kurduğunu iddia ederek, "Bahsi geçen uyuşturucu kaçakçılığının boyutu ve derecesi, Maduro ve diğerlerinin Venezuela’daki kurumlara yolsuzluk bulaştırması, suçlamalarımızda tarif edilen yaygın narko terörizm suçlarına siyasi ve askeri koruma sağlamasıyla mümkün oldu" ifadelerine yer verdi.

ABD Adalet Bakanı William Barr da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hakkında dava açılan Maduro ve diğer yetkililer için, ‘’Venezuela halkı acı çekerken komplocu bu grup ceplerini doldurmakla meşgul" diyecek kadar ileri gitti. Ancak itibarsızlaştırma içeren söz konusu suçlamalar bununla sınırlı kalmadı.

15 MİLYON DOLAR İSTEDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı da Maduro’nun tutuklanması ve mahkum edilmesini sağlayacak bilgi için 15 milyon dolara kadar para ödülü koyduğunu açıkladı. ABD’nin başka bir ülkenin görevdeki devlet başkanına dava açması hatta para ödülü koyması 'nadir' bir durum olarak ele alınırken, muhalif isimlerle ülkede darbe girişimleri deneyen ancak başarısız olan ABD yönetiminin bu hamlelerle ülkenin direncini kırmak istediği anlaşıldı.

MADURO: SEN BİR SEFİLSİN

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Devlet Başkanlığı Sarayı'nda yaptığı açıklamada, "Donald Trump hükümeti, aşırı derecede bağnaz, bayağı, sefil bir hareketle bir dizi sahte suçlama başlattı. Tıpkı 19'uncu yüzyılın ırkçı kovboyları gibi, savaşmaya hazır olan devrimcilerin başına ödül koyuyorlar" dedi. Trump'a seslenen Maduro, "Sen sefil birisin Donald Trump. O sadece ırkçı ve üstünlük yanlısı davranmıyor, uluslararası ilişkileri bir zorba gibi yönetiyor" diye konuştu.

BAŞARISIZ DARBECİYE ÖDÜL KONDU

ABD’nin Venezuela’da ‘başına ödül koyduğu’ isimler arasında yer alan bir kişi dikkat çekti. Bu isim, Venezuela’ya silah gönderdiğini açıklayan eski Tümgeneral Cliver Alcala oldu. Alcala’ya da ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlaması yöneltilerek 10 milyon dolar ödül konurken Maduro, bu ismin aynı listede yer almasını ‘başarısızlık’ olarak niteledi. Maduro, Alcala’nın Bolivarcı hükümete karşı denenen darbe girişiminde rolü olduğunu hatırlatarak, “Alcala’nın başarısız olması nedeniyle yakalanmak istendiğini, bu nedenle ödül konulduğunu görüyoruz” dedi. Venezuela Başsavcısı Tarek William Saab da muhalif lider Juan Guaido ile ülkede hükümet karşıtı silahlı eylem planladığını duyuran eski Tümgeneral Cliver Alcala Cordones hakkında darbe girişimi suçundan soruşturma açıldığını duyurdu.