ABD’nin ‘Barış Pınarı Harekâtı’ nedeniyle Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararının ardından, Şam’la SDG Rusya’nın arabuluculuğunda anlaştı. Suriye devlet medyası, Suriye Ordusu’nun askerlerinin kuzeye kaydırmaya başladığını duyurdu. SDG ise anlaşma haberini doğruladı

ABD çekildi, Moskova arabulucu: ‘SDG, Şam’la anlaştı’

ABD’nin Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle ABD’nin Suriye’nin kuzeyinden tamamen çekilme kararını açıklamasının ardından, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Şam’la anlaştı. Suriye devlet haber ajansı SANA, “Suriye Ordusu birlikleri kuzeye hareket etmeye başladı” duyurusunda da bulundu. Ajansın haberine göre Suriye hükümet birlikleri, TSK ile müttefik güçlerinin harekâta devam ettiği ülkenin kuzeyine hareket etmeye başladı.

Daha önce Şam yönetimine yakın El Mayadin televizyonu, kendi kaynaklarına dayanarak Suriye ordusunun 48 saat içinde Menbiç ve Kobani’ye gireceğini ileri sürmüştü. Daily Telegraph gazetesine konuşan bir IŞİD karşıtı koalisyon yetkilisi de Suriye yönetimiyle SDG arasındaki anlaşmayı doğruladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Suriye çözüm sürecine dâhil olan tüm taraflara ülkenin kuzeydoğusunda insani felaketi önlenmeye yönelik tedbir alma çağrısında bulundu.
Kobani Kent Savunma Konseyi Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen den de açıklama geldi. Hesen, Rusya ve Suriye rejimiyle anlaşma yaptıklarını belirtti.

' KİMSE BİZE ADİL DAVRANMADI' ‘

Hesen açıklamada “Bütün ülkeleri, Birleşmiş Milletler’i (BM), Arap Birliği’ni, BM Güvenlik Konseyi’ni aradık. Kimse bize adil davranmadı. Bize kimsenin yardımı dokunmayacağını ve birlik olmamız gerektiğini söylediğimizde kimse inanmıyor. Şimdi neler olduğunu görüyorsunuz. Bize destek vermek istemiyorlar. Bu nedenle bugün Rusya ve Suriye hükümetiyle bir anlaşmaya vardık. Prensipte bu gece gelecekler” dedi.

ANLAŞABİLİRLER DEMİŞTİ

ABD’nin CBS kanalında bir programa katılan Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler için “Bu son derece felaket bir durum. Bu duruma Türklerin Cumhurbaşkanı Erdoğan yol açtı” dedi ve ekledi: “Son 24 saatte öğrendik ki olası niyetleri, saldırılarını ilk başta planladıklarından daha güneye indirmek ve Batı’ya da yayılmak.” Esper, SDG’nin “Türkiye’nin saldırısına karşı koymak için” Suriye ve Rusya ile bir anlaşma yapmak girişimlerinde bulunduğunu açıkladı.

BİN ABD ASKERİ ÇEKİLİYOR

Mark Esper ayrıca, Suriye’nin kuzeyindeki bin ABD askerini en hızlı ve en temkinli şekilde çekme kararı aldıklarını belirtti. Esper, Türkiye tarafından ABD askerlerinin bulunduğu bir noktanın yakınına yapılan top atışının “kazara” olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Savunma Bakanı, “Türklerle Kürtler arasında neredeyse 200 yıldır süren çatışmanın bir parçası olmak ve Orta Doğu’da bir savaşa daha dahil olmak istemedik” dedi. Bir anlaşma üzerine çalıştıklarını fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ateşkese ikna olmayacağını düşündüğünü söyleyen Esper, SDG’nin Suriye ve Esad’la bir anlaşmaya varmasının beklendiğini açıkladı.

'PUTİN İLE SÜREKLİ TEMASTAYIZ'

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, “24 saat içinde Sayın Putin’le herhangi bir sıkıntı olduğu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Atılması gereken adımları da beraber atıyoruz” açıklamasında bulundu. Erdoğan açıklamasında “Bütün bu çalışmalarımızı başarılı bir şekilde yürüttük. Başarılı şekilde de yürütüyoruz. Bütün talimatlara Rusya’da uyulması hassasiyetini görüyorum. Bu noktada biz 24 saat içerisinde Sayın Putin’le herhangi bir sıkıntı olduğu anda görüşmelerimizi yapıyoruz. Atılması gereken adımları da beraber atıyoruz. Gerek Dışişleri, Savunma bakanlarımızın birbirleriyle görüşmeleri, gerek istihbaratımızın birbirleriyle görüşmeleri gayet uyumlu şekilde devam ediyor. Burada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.