ABD’nin Tayvan’ı silahlandırmasına tepki gösteren Pekin, “Savaş başlatmaktan çekinmeyiz” derken Washington da, “Çin bölgede istikrarı zedeliyor” tehditleri savurdu.

ABD-Çin arasında tansiyon yükseldi: Tayvan gerilimi

Dış Haberler Servisi

ABD ile Çin arasındaki Tayvan krizinde düşmeyen tansiyon iki ülke savunma bakanlarının görüşmesine de yansıdı. ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ile Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe arasındaki ilk yüz yüze görüşmede Tayvan meselesi restleşme ve tehditlere yol açtı.

Tayvan'a yüz milyonlarca dolarlık silah satan, askeri eğitim veren ve Çin'e karşı savunmayı vaat eden ABD'yle Çin arasında Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalogu Forumu'nda gerilim yükseldi.

SAVAŞTAN ÇEKİNMEYİZ

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Wei, Austin'e şu uyarıda bulundu: "Herhangi biri Tayvan'ı Çin'den ayırmaya cüret ederse, Çin ordusu, bedeli ne olursa olsun bir savaş başlatmaktan kesinlikle çekinmeyecek."

ABD ordusunun Hint-Pasifik bölgesinde aktif varlığının süreceğini vurgulayan Austin ise "Uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçmayı, yelken açmayı ve faaliyette bulunmayı sürdüreceğiz. Ve bunu ortaklarımızla yapacağız" dedi.
ABD'nin Tayvan'a silah satışlarının "Tek Çin" ilkesini ve Çin-ABD ilişkilerinin temelini oluşturan Üç Ortak Bildiri'deki taahhütlerini ihlal ettiğini, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrara zarar verdiğini belirten Wei, Washington'ın Çin'i çevrelemek amacıyla Tayvan kartını oynamasının boşuna olduğunu belirtti.

BARIŞ TEHLİKEDE

Çin'in Boğaz çevresindeki askeri hareketlerini artırdığı, savaş uçaklarının ada çevresinde rekor sayıda uçuşlar yaptığını dile getiren Austin, "Çin'in Tayvan çevresinde barış ve istikrarı zedeleyen hareketleri, tüm Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrara ve refaha zara verme tehlikesi taşıyor” ifadelerini kullandı.

Austin, ABD'nin "Tek Çin" politikasına bağlı kalmanın yanında, Tayvan İlişkileri Yasası'ndaki yükümlülüklerini de unutmadığının altını çizerek, Tayvan'ın kendisini savunmasına yetecek askeri kapasitesine sahip olmasını destekleyeceklerini, ayrıca Tayvan'ın güvenliğini, ekonomik ve sosyal sistemini baskı yoluyla veya güç kullanarak değiştirmeye yönelik her türlü girişime karşı koymak üzere kendi kapasitelerini de muhafaza edeceklerini duyurdu. Austin, Çin’in Tayvan politikasına ilişkin, "Bizim politikamız değişmedi ama ne yazık ki Çin için aynı şeyi söylemek mümkün görünmüyor” dedi.