Çin’in İran’la yakınlaşmasından rahatsız olan ABD’liler en son Çin’i hipersonik bir füze denemekle suçladı. Çin Dışişleri’nden bu iddiaya yalanlama geldi.

ABD-Çin geriliminde hipersonik füze krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Çin arasında geçen hafta İran’la petrol ticareti üzerinden yaşanan gerilimde en son Çin’in hipersonik füze atışı yapmakla suçlanması üzerine Pekin’den açıklama yapıldı.

HİPERSONİK FÜZE DEĞİL UZAY ARACI

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jao Lican, Financial Times (FT) gazetesinin ABD hava savunma sistemlerini aşabilecek hipersonik bir nükleer başlıklı füze denediği yönündeki haberlerini yalanladı. Çin'in ağustos ayında bu füzeleri kullandığı yönündeki haberin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Jao Lican, bir uzay aracının yeniden kullanılabilir olduğunu test etmek için rutin bir deneme yaptıklarını söyledi.


FT'nin önceki günkü haberinde Çin'in nükleer başlık taşıyabilen hipersonik füze denemesinin ABD istihbaratını şaşırttığını yazmıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) üst düzey askeri yetkililere dayandırılan haber hakkında yorum yapmamış ancak "Çin'in askeri kapasitesini artırmaya devam etmesiyle ilgili endişelerimizi dile getirdik" açıklaması yapmıştı. Kuzey Kore geçen ay yeni tip hipersonik füze denediğini duyurmuş, yeni füzenin ülkenin gelecek beş yıl için yaptığı askeri gelişim planının "en önemli beş silahından biri" olduğu açıklanmıştı.

ORDUDAN 'HALK SAVAŞI' ÇAĞRISI

Çin ordusu ve ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) arasında da gerilim mevcut. CIA'nin geçen hafta Çin'in faaliyetlerine odaklanacak "Çin Misyon Merkezi" kurduğunu açıklaması üzerine Çin ordusunun günlük gazetesinde "halk savaşı" çağrısı yapıldı. Yazıda, "Açık açık özel ajanlar toplayan ABD istihbarat teşkilatı, daha sinsi ve dayanılmaz yöntemleri değerlendiriyor olmalı. Hiçbir kurnaz tilki iyi bir avcıyı yenemez. Ulusal güvenliği muhafaza etmek için sadece halka güvenmemiz ve inanmamız gerekiyor" ifadeleri yer aldı.

Çin ordusu ise Tayvan Boğazı'ndaki savaş gemileri nedeniyle ABD ve Kanada'yı kınadığını açıklamıştı. Güney Hareket Merkezi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Şı Yi, ABD ve Kanada'nın bölgeye savaş gemisi göndermesinin "provokatif ve "bölgesel barış ve istikrara zararlı" olduğunu ifade etmişti.