ABD’de hem demokratlar ve hem de cumhuriyetçi siyasetçilerden oluşan 27 Kongre üyesinin imzaladığı mektupta Dışişleri Bakanı Blinken’e, “Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatı derhal durdurulsun” çağrısı yapıldı.

ABD’de 27 Kongre üyesinden Türkiye SİHA’ları mektubu: Teknoloji ihracatı durdurulsun

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'a mektup yazan 27 Kongre üyesi, Türkiye'nin ürettiği droneların ABD çıkarlarını tehdit ettiğini söyleyerek, "SİHA'lar Kafkasya, Güney Asya, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlıkları daha da ileri taşıma potansiyeli görmezden gelinemeyecek kadar büyük. ABD'den Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatı derhal durdurulsun” dedi.

ABD'de 27 Kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e mektup gönderdi. "Bizler ABD'nin çıkarlarını, müttefiklerini ve partnerlerini tehdit eden, yeryüzünün birçok bölgesinde istikrarsızlığa yol açan Türkiye'nin silahlı insansız hava aracı (SİHA) programı konusundaki endişelerimizi ifade etmek için yazıyoruz" cümlesiyle başlayan mektupta, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi siyasetçilerin imzası yer aldı.

Rusya S-400 füze hava savunma sistemlerinin tedarik edilmesiyle Türkiye'nin işbirliğini ihlal ettiği savunulan mektupta, Ankara'yı hedef alan CAATSA yaptırımları hatırlatıldı.

Gelen haberlerin Türkiye'nin Rusya'dan ikinci bir S-400 almak için kararlı olduğunu gösterdiğini kaydeden mektup, Ankara'nın aynı zamanda NATO üyelerine karşı adımlar atmayı sürdürdüğünü de söylüyor.

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına rağmen söz konusu hamleleri yaptığını belirten mektupta, benzer davranışların çabucak çoğalan insansız hava araçlarını da kapsadığı söyleniyor.

Metinde, Türkiye'nin geçen yıl 27 Eylül'de başlayan Dağlık Karabağ'daki Azerbaycan-Ermenistan savaşında Azerbaycan'a SİHA sevk etmesi de yer aldı.

Suriye'de SİHA'ların kullanıldığını vurgulayan mektup, Libya'daki iç savaşta da Türk SİHA'larının rol aldığını belirtti.

Polonya ve Pakistan ile SİHA'ların satışı için anlaşıldığını kaydeden mektup, Rusya ve Pakistan ile ise ortak SİHA ve dronesavar savunma sistemi üretimi için görüşmeler yapıldığını söyledi.

Mektubun devamında, “Türkiye'nin ürettiği SİHA'lar Kafkasya, Güney Asya, Doğu Akdeniz, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki istikrarsızlıkları daha da ileri taşıma potansiyeli görmezden gelinemeyecek kadar büyük” ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan'ın Ermenistan ile çatışmalar sırasında Dağlık Karabağ'a konuşlandırdığı Bayraktar üretimi İHA'ların, ABD'de imal edilen parçalar içerdiğinin kanıtlandığını savunan Kongre üyeleri, "Herhangi bir drone teknolojisinin ABD'den Türkiye'ye ihracatının derhal askıya alınmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Blinken'dan Türkiye'nin insansız hava araçlarına ilişkin ayrıntılı bir bilgilendirme toplantısı isteyen 27 Kongre üyesi, ABD'nin SİHA'larda kullanılan parçaların ihracatını derhal askıya almasını talep etti.

Mektupta imzası bulunan Demokrat David Cicilline ve Cumhuriyetçi Gus Bilirakis, Temmuz ayında da yine benzer bir mektup kaleme alıp Türkiye'ye drone teknolojisi ihracatının durdurulmasını istemişti.

Metni imzalayan diğer isimler şöyle: Colin Allred, Don Bacon, Judy Chu, Ted Deutch, Brian Fitzpatrick, Chuck Fleischmann, Al Green, Raja Krishnamoorthi, Barbara Lee, Zoe Lofgren, Carolyn Maloney, Brian Mast, James McGovern, Grace Meng, Frank Pallone, Chris Papas, John Sarbanes, Adam Schiff, Brad Schneider, Brad Sherman, Jackie Speier, Dina Titus, Norma Torres, David Valadao ve Michael Waltz.

Kaynak: Milliyet