ABD’de 54 senatör, ABD Başkanı Joe Biden’e Türkiye hakkında mektup gönderdi. Mektupta Biden yönetimine, "Erdoğan ve hükümetine ülkede ve yurtdışında bulunan muhalefete yapılan baskıya son verme, siyasi tutukluları serbest bırakma ve otoriter çizgisinden dönme vurgusunda bulunmanız çağrısı yapıyoruz" denildi.

ABD'de 54 senatörden Joe Biden'a Türkiye mektubu

ABD’de 54 senatör, ABD Başkanı Joe Biden’e gönderdikleri mektupta Türkiye’ye eleştirilerde bulundu.

Senatörler söz konusu mektupta, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesini giderek otoriterleşen bir rotaya soktuğu" belirtildi ve "Erdoğan, sistematik olarak ülkedeki muhalefeti ötekileştirdi, eleştirel medya kuruluşlarını susturdu ya da sistemin bir parçası haline getirdi, bağımsız hakimlerden kurtularak yerlerine partisine yakın isimleri atadı ve birçok gazeteciyi hapse attı" ifadesini kullandı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, imzacı senatörler ABD’nin Türkiye’nin önemli müttefiklerinden biri olduğu belirterek, bu nedenle "Türkiye’nin insan hakları sicilini etkileme fırsatına sahip olduğu"nu kaydetti. Senatörler, Biden yönetimine seslenerek, "Türkiye ile insan hakları ve demokrasideki gerileme konusunda açıkça konuşulması gerektiğini" söyledi.

Mektupta Biden yönetimine, "Erdoğan ve hükümetine ülkede ve yurtdışında bulunan muhalefete yapılan baskıya son verme, siyasi tutukluları serbest bırakma ve otoriter çizgisinden dönme vurgusunda bulunmanız çağrısı yapıyoruz" denildi.

Erdoğan’ın izlediği dış politikanın giderek daha "kavgacı" hâle geldiği belirtilen mektupta, "Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’le savaşan ABD destekli Kürtlere saldırdığı, Amerikan teknolojisiyle uyumlu olmadığı konusundaki uyarılara rağmen Rus hava savunma sistemlerini aldığı, Azerbaycan’ı Ermenistan’la toprak anlaşmazlığını çözmesi için şiddet kullanmaya teşvik ettiği" ifade edildi.