ABD’de Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Arkansas eyalet meclisi, valinin, ailelerin ve sosyal hizmet uzmanlarının tüm uyarılarına ve çabalarına rağmen trans bireylere hormon tedavisini yasaklayan yasayı onayladı. Böylece, Arkansas, ABD’de trans gemçlere yönelik hormon tedavisini yasaklan ilk eyalet oldu.

ABD'de Arkansas eyaletinde trans gençlere hormon tedavisi itirazlara rağmen yasaklandı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Arkansas eyaletinde çoğunluğu Cumhuriyetçilerin oluşturduğu eyalet meclisi, trans gençlere yönelik uygulanan hormon tedavilerini ve cinsiyet ameliyatlarını yasaklayan yasayı onayladı. Arkansas, sosyal hizmet uzmanlarının, milletvekillerinin ailelerin ve valinin tüm itirazlarına rağmen tedavilerin yasaklanmasıyla ülkedeki ilk eyalet oldu.

Yasak, doktorların cinsiyet onaylayan hormon tedavisi, ergenlik engelleyicileri veya ameliyatı 18 yaşın altındaki herkese sağlamasını veya onları tedavi için başka sağlayıcılara yönlendirmesini yasaklıyor. Konuyla ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar, söz konusu tedavilerin gençlerin ruh sağlığını büyük ölçüde iyileştirebilecek ve hayat kurtarabilecek aşamalı bir sürecin parçası olduğunu söylüyor.

YASAKLAR İNTİHAR VE DEPRESYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

The Guardian’ın aktardığına göre, eyalet valisi Asa Hutchinson, çocuk doktorlarının, sosyal hizmet uzmanlarının ve trans gençlerin ebeveynlerinin yasakların zaten depresyon ve intihar riski taşıyan bir topluma zarar vereceğini söylemesinin ardından Pazartesi günü tasarıyı veto etmişti . Amerikan Pediatri Akademisi de dahil olmak üzere birçok tıbbi ve çocuk refahı grubu da yasağa karşı çıktı.

Yasağa karşı çıkanlar, yasağı bu yaz yürürlüğe girmeden önce engellemek için dava açacaklarının sözünü verdiler.

Chicago'daki Lurie Çocuk Hastanesi'nde ergen ve genç yetişkin tıbbı bölüm başkanı Dr. Robert Garofalo, yasağa ilişkin, "Bu yasa, trans gençlere zararlı olduğunu bildiğimiz şeyleri yaptırmaya devam ettiriyor. Sadece trans karşıtı değil aynı zamanda bilim karşıtı ve halk sağlığına aykırıdırlar" diye niteledi.

28 EYALETTE TRANS KARŞITI YASA ÇIKARILMAYA ÇALIŞILIYOR

ABD'de bu sene toplamda 28 eyalette trans karşıtı yasalar meclisten geçirilmeye çalışıyor. Cumhuriyetçilerin öncülüğünü yaptığı trans karşıtlığı yasalar 2021 yılında 36 olarak kayıtlara geçti.