ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), tamamen aşı olan insanların maskesiz olarak gezebileceği ve buluşmalarını maskesiz yapabileceğini duyurdu.

ABD'de aşılarını tamamlayanlar, maskesiz gezebilecek

ABD, aşı uygulamaları sonrası yapılacaklarla ilgili birtakım yönergeleri açıkladı.

Yeni yönergelere göre, gerekli aşıları yaptıranlar, diğer aşılanmış kişilerle ve bazı aşılanmamış kişilerle beraber maskesiz olarak gezebilecekler.

CDC, aşıların son dozu alındıktan iki hafta sonra korumalı diğer insanları kabul edebileceğini duyurdu.

Aşılanmış vatandaşların Covid-19'a maruz kalmaları durumunda, semptom göstermedikleri sürece test yaptırmaları ve karantinaya girmeleri de gerekmeyecek.

Şimdiye kadar 30 milyondan fazla Amerikalı’nın tamemen aşılandığı ülkede sağlık yetkilileri, Pazartesi günkü Beyaz Saray koronavirüs görev gücü brifinginde yeni güvenlik kuralları açıklandı.

Tavsiyeler, tamamen aşılanmış Amerikalıların şunları yapabileceğini söylüyor:

“Tamamen aşılanmış diğer insanlarla içeride maskesiz veya sosyal mesafe olmadan görüşülebilir, Covid-19’a bağlı ağır hastalık riski düşükse, tek bir haneden tamamen aşılanmamış insanlarla kapalı alanda buluşabilirsiniz, belirtiler görünmediği sürece Covid-19'a maruz kaldığında testi veya karantinaya gerek yok.”

Beyaz Saray Kıdemli Covid-19 Danışmanı Andy Slavitt gazetecilere verdiği demeçte, "Covid-19'un ötesine geçerken bir dünyanın nasıl göründüğünü anlatmaya başladık. Giderek daha fazla insan aşılandıkça yapılabilecek faaliyetlerin listesi büyümeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

CDC Direktörü Dr Rochelle Walensky, Nüfusun hala yüzde 90'ından fazlasının aşılanmadığını belirterek,"Sorumluluğumuz, her gün 60 bin yeni vaka bağlamında, savunmasız olanları koruduğumuzdan emin olmaktır" dedi.

ABD, 29 milyondan fazla virüs vakası ve 525 bin ölüm bildirerek Covid-19’dan en fazla etkilenen ülke oldu.

EVSİZLER HALA ÜLKE GENELİNDE TAMAMEN AŞILANMADI

CDC, ülkedeki 18 eyalette evsizlerin aşı listesine dahil edilmediğini açıklamıştı.

Bu açıklamaların ardından Michigan eyaletinde yaşayan evsizler aşı gruplarına dahil edilerek ABD’de bir ilk yaşandı.

ABD’de sayıları milyonları bulan evsiz nüfusu, koronavirüse karşı en kırılgan topluluk olarak biliniyor. Ülkedeki evsizlerin yoğunlukla yaşadığı eyaletlerin çoğu ise bu grupları aşılama listelerine öncelikli olarak dahil etmekten kaçınıyor.

Aşılama çalışmalarındaki adaletsizliklerin kendini en çok belli ettiği grup olarak bilinen evsizlere dair henüz ülke çapında öncelik verilmediği belirtiliyor.