ABD’nin Atlanta eyaletindeki masaj salonlarında 6 Asyalının öldürülmesi, Washington eyaletinde #StopAsianHate (Asyalı nefretine son) sloganlarıyla protesto edildi.

ABD'de Asyalılara yönelik şiddet protesto ediliyor

ABD’nin Georgia eyaletinin Atlanta şehrinde Asyalıların çalıştırdığı masaj salonlarına yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Washington’da kitlesel olarak protesto edildi.

Washington'daki bir Çin mahallesinde düzenlenen eylemlere çeşitli gruplardan katılımlar gerçekleşti. Ellerinde #AsianLivesMatters ve #StopAsianHate yazılı dövizler taşıyan insanlar, son zamanlarda artan Asyalı Amerikalılara yönelik ırkçı saldırıları protesto etti.

Eylemde konuşan Asyalı bir protestocu, ABD’de ‘Asyalı’ olmanın 'çok korkutucu ve üzücü' bir şey olduğunu söyleyerek, “Bu saldırıların derhal durmasını ve Asyalılara yönelik ırkçı söylemlerin sona ermesi” çağrısında bulundu.

Eylemlerde cinayetlere ilişkin korktuğunu dile getiren bir diğer protestocu ise “Her gün haberlerde bir Asyalı Amerikalı cinayetini görmekten yorulduğunu ve artık korku içinde yaşamak istemediğini” belirtti.

Eylemciler bu cinayetlerin ve saldırıların şaşırtıcı olmadığını çünkü bunun alt yapısının yıllardır hazırlandığını dile getirdi.

“KURBAN SUÇLAMA YOLUNA GİDİLMEYECEK”

Atlanta polis şefi Rodney Bryant, soruşturmanın, Salı günkü silahlı saldırıların bir nefret suçu olmadığı sonucuna varmak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Olayın meydana geldiği Cherokee bölgesinin polis yetkilisi Frank Reynolds, zanlının masaj salonu müşterisi olabileceğini ve "seks bağımlılığı" olduğunu öne sürdüğünü söyledi.

Polis yetkililerinden Jay Baker "Görünüşe göre seks bağımlılığı diye tanımladığı bir sorunu var ve bu masaj salonlarını kendisini kışkırtan yerler olarak yok etmek istediğini söylüyor" dedi.

Atlanta Belediye Başkanı Keisha Lance Bottoms, "Bunlar yasal çerçevede işletilen salonlar ve şimdiye kadar fuhuş yapıldığına dair bir bilgi yok" dedi ve cinayetlerle ilgili olarak "kurban aşağılama, kurban suçlama" yoluna gidilmeyeceğini vurguladı.

CBS televizyonunun haberinde zanlının polislere "Tanrıyı ve silahları seviyorum" dediği kaydedildi.

Aktivistler ve savunucular ise pandemi boyunca Asyalı Amerikalılara karşı ırkçı temelli saldırılarda artışa dikkat çektiler.

2020'nin sonlarında, BM, Asyalı Amerikalılara karşı ırkçı temelli şiddet ve diğer nefret olaylarının ‘endişe verici düzeyde’ ayrıntılarını içeren bir rapor yayımladı.

ASYALI KADINLAR DAHA FAZLA NEFRETE MARUZ KALIYOR

Geçen baharda salgının başlamasından bu yana, Asyalı Amerikalılar önceki yıllara göre çok daha yüksek oranda ırkçı şiddete maruz kaldı. Salgının başlangıcında ırksal şiddetteki artışa bir yanıt olarak oluşturulan bir raporlama veritabanı olan ‘AAPI Nefretini Durdur’, 19 Mart 2020 ile 28 Şubat 2021 arasında Asya karşıtı ayrımcılıkla ilgili 3 bin 795 rapor aldı. Rapora göre, kadınlar, erkeklerin 2.3 katı oranında nefret vakası yaşadıklarını bildirdi.

NE OLMUŞTU?

ABD’nin Georgia eyaletinin Atlanta şehrindeki 3 farklı masaj salonuna, Robert Aaron Long isimli bir şahıs tarafından silahlı saldırı düzenlenmişti.

Saldırılarda 8 kişinin öldürüldüğü duyurulurken, ölen 8 kişiden 6’sının Asya kökenli olduğu belirtilmişti.

Suçunu kabul eden ancak saldırılarının 'ırksal motivasyona dayanmadığını' savunan zanlı hakkında savcılık, 8 kez cinayet suçlamasıyla dava açmıştı.