ABD’de koronavirüs salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 500 bini aştı. Başkan Biden 500 bin kişinin aşılması ardınan bir tören düzenlerken ülkedeki bayraklar 5 gün boyunca yarıya indirilecek.

ABD’de Covid-19’dan ölenler 500 bini aştı: 3 savaşın toplamından fazla kayıp

ABD'de koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 500 bini aştı.

ABD Başkanı Joe Biden, hayatını kaybedenlerin sayısının 500 bini geçmesi üzerine Beyaz Saray’da düzenlenen törende bir konuşma yaptı.

Salgında hayatını kaybeden Amerikalılar’ın sayısının 500 bin 71 olduğunu belirten Biden, bir yılda kaydedilen bu rakamın 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı’ndaki kayıpların hepsinden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Biden "Bir ulus olarak bunu kaderimizmişçesine kabullenemeyiz. Acılar karşısında hissizleşmeye direnmemiz gerekiyor" dedi.

Biden'ın konuşmasının ardından hayatını kaybedenler için Beyaz Saray'da bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Ülke genelinde beş gün boyunca tüm federal binalardaki bayraklar yarıya indirilecek.

Biden iktidara geldiği gün olan 19 Ocak'ta, o güne kadar Covid-19 nedeniyle ölen 400 bin kişiyi anmak için de bir tören düzenlemişti.

ABD’DE DURUM

ABD Covid-19'un yol açtığı ölümlerde dünyada ilk sırada bulunuyor. Ülkedeki 28,1 milyon vaka da bu alanda bir rekor.

Dünya genelindeki koronavirüs ölümlerinin yaklaşık yüzde 19’u da ABD’de kaydedildi, ancak ülke dünya nüfusunun yalnızca yüzde 4’ünü oluşturuyor.

ABD'de, sıralamada kendisinden sonra gelen Hindistan ve Brezilya'nın iki katı kadar vaka görüldü.

Ülkede bu sıralar her gün 2 bin civarında kişi hayatını kaybediyor.

Washington Üniversitesi'nin hazırladığı modele göre Amerika'da koronavirüs pandemisinden ölenlerin sayısı 1 Haziran'da 589 bini geçebilir.

Ülkede günde ortalama 1,6 milyon kişiye aşı yapılırken hastaneye başvuran hastaların sayısı 40 gündür aralıksız bir şekilde azalıyor.

New York Times, Pazar günü, Amerika'da Corona enfeksiyonu kaynaklı ölüm vakası sayısının 500 bine yaklaşması nedeniyle, gazetenin ön sayfasında yaklaşık 500 bin noktanın yer aldığı bir grafik yayınladı.

Kaynak: BBC Türkçe, VOA Türkçe