Tıp yayını JAMA Network, ABD'de gerçek koronavirüs ölüm sayılarının resmi sayılardan yüzde 28 daha yüksek olabileceğini belirtti. Dr. Daniel Weinberger, "Rapor edilen Covid-19 ölüm sayısı, muhtemelen virüsün sebep olduğu gerçek yükü eksik yansıtıyor" diye konuştu

"ABD'de Covid-19 ölümleri resmi sayılardan yüzde 28 daha yüksek olabilir"

Dış Haberler Servisi

Ünlü tıp yayını JAMA Network'te yayımlanan bir analize göre, ABD'de gerçek Covid-19 ölüm sayıları, resmi rakamlardan yaklaşık yüzde 28 kadar daha yüksek olabilir.

Araştırmacılar, 1 Mart'tan 30 Mayıs'a kadar 122 bin 300 Amerikalının yeni tip koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle yaşamını yitirmiş olabileceğini iddia etti. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise o tarihler arasında Covid-19 ölüm sayısını 95 bin 235 olarak bildirmişti.

Analizde belirtilen bu fark, araştırmacıların ülke çapında önceki beş yılın aynı dönemine kıyasla ortaya çıkan "ölüm fazlalarına" yönelik değerlendirmesine dayanıyor.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinden Epidemiyoloji Doçenti Dr. Daniel Weinberger UPI'ye yaptığı açıklamada, rapor edilen istatistiklerin Covid-19 ölümlerini fazla gösterdiğine dair soru işaretlerinin kimi çevrelerce dillendirildiğini ancak kendi analizlerinin bunun aksini gösterdiğini belirtti. Weinberger, "Rapor edilen Covid-19 ölüm sayısı, muhtemelen virüsün sebep olduğu gerçek yükü eksik yansıtıyor" diye konuştu.

Weinberger ve ekibine göre, "ölüm fazlası" analizleri geçmişte HIV, grip, zatürre de dahil enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanan ölümleri tahmin etmek için de kullanıldı.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, çarşamba sabahı itibarıyla ABD'de yaklaşık 2.7 milyon kişiye Covid-19 tanısı konarken 127 binden fazla insan da yaşamını yitirdi.

abd-de-covid-19-olumleri-resmi-sayilardan-yuzde-28-daha-yuksek-olabilir-752207-1.

CDC yetkilileri geçen hafta, toplam Covid-19 enfekte sayısının resmi tahminlerin 10 katı daha yüksek olabileceğini çünkü enfekte pek çok kişinin belirti göstermediğini ve bu nedenle hastalığı yaşadığının farkında olmadığını kabul etti.

Araştırma kapsamında CDC'nin Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi ölüm verileri değerlendirildi. 2020 yılında salgının zirve yaptığı dönemdeki toplam ölüm sayıları 2015-2019 yıllarında aynı döneme ait ölüm sayısı verileriyle kıyaslandı.

Weinberger, bu yılın üç aylık dönemindeki ölüm fazlaları Covid-19'a bağlanabileceği gibi, "araba kazası gibi belli kategorilerde düşüşlerin yanı sıra kalp krizi gibi acil durumlarda sağlık yardımına başvurmaktan kaçınan insanlardan da kaynaklanabileceğini" belirtti.

Ölüm fazlası analizlerinin laboratuvar testlerine dayanan geleneksel istatistiklere ek olarak yararlı bilgiler sağlayabileceğini ancak verilerin dikkatli yorumlanması gerektiğini söyleyen Weinberger, "Herhangi bir nedene bağlı olarak ölümlerde meydana gelen değişikliklere bakmak, bize salgının daha tam bir resmini sağlayacaktır" diye belirtti.

BENZER İDDİA İSTANBUL İÇİN GÜNDEME GELMİŞTİ

Benzeri bir iddia İstanbul’daki ölüm istatistikleri üzerine New York Times tarafından gündeme getirilmişti.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times, İstanbul'da son iki seneye göre ciddi artış gösteren ölüm sayılarına işaret ederek, Ankara'nın gerçek koronavirüs verilerini paylaşmadığını öne sürmüştü. İBB Mezarlıklar Daire Başkanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 2020 Mart ve Nisan aylarında geçen senenin aynı dönemine göre, 3 bin 600 fazla ölüm olduğu belirtilmişti. Konuyla ilgili olarak Türk Tabibleri Birliği ise Sağlık Bakanlığının koronavirüs ölümlerini raporlamada Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği kodları kullanmadığını dile getirmişti.

CPR testlerinin hata payının yüksekliği düşünüldüğünde, test sonucu pozitif olmadığı halde klinik bulguları itibariyle Covid-19 tanısı konabilecek hastaların ölümlerinin ne şekilde raporlandığı salgının gerçek boyutunu tespit etmek açısından büyük önem kazanıyor.