ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, ilk kez düzenli ibadet edenlerin oranı yüzde 50’nin altına düştü. Duruma ilişkin değerlendirmede bulunan uzmanlar, bunun en önemli sebebinin ‘dini siyasete karıştıran dindar Amerikan sağına karşı alerjik bir tepki olduğu’ ifadelerini kullandı.

ABD'de düzenli ibadet edenlerin oranı ilk kez yüzde 50'nin altına düştü

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, ilk kez düzenli ibadet oranı yüzde 50’nin altına düştü. Duruma ilişkin değerlendirmede bulunan uzmanlar, bunun en önemli sebebinin ‘dini siyasete karıştıran dindar Amerikan sağına karşı alerjik bir tepki olduğu’ ifadelerini kullandı.

ABD merkezli araştırma şirketi Gallup, ülkede dindarlık üzerine bir anket yaptı. Şirketin yaptığı ankete göre, ülkede düzenli olarak kiliseye gidenlerin oranı her yıl hızla gerileme gösteriyor.

Bir kilise, cami veya sinagoga üye olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 47'de kalırken, uzmanlar bu durumun 'dini siyasete karıştıran dindar Amerikan sağına karşı alerjik bir tepki olduğu' değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki kilise üyeliği oranın 1937'de yüzde 70'in üzerinde olduğunu belirten Gallup, bugünlerde bu oranın yüzde 47'lere gerilediğini aktardı.

Kiliseye gidenlerin oranının gençler arasında ciddi derecede düşük olduğu gözlemlenen araştırmada, gençlerin sadece 36’sının hala kiliseye düzenli gittiği belirtildi.

“DİNDAR SAĞA KARŞI ALERJİK BİR TEPKİ”

The Guardian’a Gallup’un araştırmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, sağcı ve muhafazakâr siyasetçilerin son dönemde din adına attığı bazı adımların gençlerde tepkiye yol açtığını kaydetti. Notre Dame Üniversitesi'nin siyaset bilimleri dekanı ve 'Din bizi nasıl bölüyor ve birleştiriyor' kitabının yazarı David Campbell, dindarlık oranlarındaki azalmanın sebeplerinden birinin siyasi olduğunu ve 'dindar sağa karşı alerjik bir tepki' verildiğini söyledi.

Cambell, Gençlerin ve özellikle de LGBTİ bireylerinin büyük bir çoğunluğu, dinin kendilerine karşı alerjik yaklaştığını belirterek, dinden uzaklaşıldığının altını çizdi.

Cumhuriyetçi siyasetçiler böyle davranmaya devam ederse oranın daha da yükseleceğini belirten Cambell, “Dindar sağın ve Hıristiyan milliyetçiliğinin zayıfladığına dair hiçbir işaret görmüyorum. Bu da karşılığında, alerjik tepkinin görülmeye ve giderek daha fazla Amerikalının dine sırt çevireceğine işaret ediyor" diye konuştu.