ABD'de tüketici fiyat endeksi ocak ayında aylık bazda yüzde 0,4 beklentiye karşılık yüzde 0,6 oranında artarak yıllık olarak yüzde 7,5 oldu. Fed'in faiz artırımı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskılayıcı etkiye sebep oluyor.

ABD’de enflasyon yüzde 7,5’e ulaştı

ABD'de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Beklentiler ise enflasyonun yüzde 7,3 oranında artacağı yönündeydi. Böylece ABD'de enflasyon 40 yıllık zirvesini yeniledi.

ABD'de, para politikasını etkileme gücü nedeniyle piyasaların merakla beklediği ocak ayı enflasyon verisi açıklandı. ABD'de yıllık enflasyon ocak ayında yüzde 7,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Beklentiler enflasyonun yüzde 7,3 civarında geleceği yönündeydi.

AYLIK BAZDA ARTIŞ YÜZDE 0,6

Aylık bazda bakıldığında ise enflasyon yüzde 0,6 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,4 olarak belirlenmişti.

Ülkede yıllık çekirdek TÜFE de yüzde 6’ya ulaştı.

FED POLİTİKALARINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Fed’in politikalarını doğrudan etkileyen enflasyonda her yukarı yönlü sürpriz piyasalara Fed başta olmak üzere merkez bankalarının daha da hızlı sıkılaşabileği mesajı veriyor. Bu da diğer gelişmiş ve Türkiye'nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının üzerindeki sıkılaşma baskılarını artırıyor.