ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, yerel yönetimlerden muhtemel koronavirüs aşısının dağıtımı için kasım ayına kadar hazırlık yapmalarını istedi. Kurumun gönderdiği belgede aşıların, sağlıkçılar, güvenlik personelleri, bakım evinde kalanlar ve çalışanlar dahil yüksek risk grubundakilere ücretsiz olacağı ifade edildi.

ABD’de eyaletlere aşı talimatı: Kasıma kadar hazır olun

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ülkedeki tüm eyalet yönetimlerine yazı göndererek ekim sonu-kasım başına kadar, muhtemel koronavirüs aşısı için hazırlık yapmaları çağrısında bulundu.

ABD basınında yer alan haberlere göre, CDC'nin yönetimlere gönderdiği yazıda, 1 Kasım itibarıyla dağıtım merkezlerinin kurulmuş ve tam kapasite faaliyete geçmeye hazır olmaları istendi. Kurum, aşının dağıtımını yapacak olan McKesson adlı şirkete de gerekli izinlerinin verilmesi için ‘kolaylık sağlanmasını’ talep etti.

Reuters’a konuşan bir CDC Sözcüsü, “Başlangıç olarak, eyaletler olası aşı dağıtımı planları üzerinde çalışırken, CDC de eyaletlere, ekim ve kasım aylarında aşı stokunun sınırlı hale gelmesi ihtimali gibi bazı planlama öngörüleri konusunda yardımcı olacak” dedi.

ABD hükümeti koronavirüs salgını danışmanı Dr. Anthony Fauci ise çarşamba günü MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, aşı deneylerine katılan gönüllülerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda, üzerinde çalışma yürütülen aşılardan en az birinin kasım veya aralık ayına kadar güvenli ve etkili olup olmadığını anlamak için yeterli veri toplanmış olabileceğini dile getirmitşi.

CDC’nin gönderdiği belgede aşıların bazı kişiler için ücretsiz olacağı ifade ediliyor. Bunlar arasında sağlık çalışanları, güvenlik personelleri, bakım evinde kalanlar ve çalışanlar dahil yüksek risk grubundakiler yer alıyor.

TRUMP’IN SEÇİM KOZU

CDC'nin yerel yönetimlere yaptığı ‘hazır olun’ çağrısı, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerine yönelik kullanmak istediği ‘aşı kozu’nun bir parçası olarak yorumlandı.

ABD Başkanı Trump, ağustos ayında ABD Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi'nin aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırmasını istemişti.

Aşı çalışmalarındaki hız ısrarına uzmanlar temkinli yaklaşıyor. Dünya üzerinde pek çok doktor ve bilim insanı, henüz yeterince hazır hale getirilemeyen bir aşının toplum üzerinde kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kaynaklar: BBC Türkçe, DW Türkçe