George Floyd'un öldürülmesinin ardından başlayan ABD'deki ırkçılık karşıtı eylemlerde, Kristof Kolomb'un helkelleri yıkıldı

ABD'de eylemciler, Kristof Kolomb heykellerini yıktı

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin Minneapolis kentinde George Floyd’un polisin ırkçı saldırısı sonrası yaşamını yitirmesinin ardından, ABD’nin birçok yerinde ve dünyada ırkçılık karşıtı protestolar başladı.

Dünyadaki birçok eylemde geçmişte köle taciri olan kişilerin heykelleri yıkılırken, ABD’de de 15. yüzyılda kıtayı keşfeden İspanyol kaşif Kristof Kolomb’un heykelleri yıkıldı.

Guardian’da yer alan habere göre, ABD’nin Virginia eyaletine bağlı Richmond kentinde protestocular, kaidesine ‘Kolomb soykırımı temsil ediyor’ yazdıkları Kristof Kolomb heykelini devirerek ateşe verdikten sonra göle attı.

Boston'da ise eylemciler, Kolomb’un heykelinin kafasını kopardı.

Kolomb’un Amerika’yı keşfinden dolayı ABD’de birçok heykeli bulunuyor. Ancak 15. yüzyılda Karayipler ve Amerika’daki sömürgecilik ve katliamların önünü açması nedeniyle heykellerinin kaldırılması talep ediliyor.

Yerli hakları savunucuları, İspanyol kaşifin kıtadaki yerli halkların soykırıma uğratılmasının başını çekmesinden ötürü Amerika'da kutlanan Kolomb Günü'nün Yerli Halklar Günü olarak değiştirilmesi için uzun zamandır kampanya yürütüyor.