George Floyd’un polis tarafından öldürülmesini ardından başlayan ve ABD’nin birçok eyaletine yayılan ırkçılık karşıtı protestolar devam ediyor. ABD Başkanı Trump, eylemcilere terörist denen bir mektubu "Oku!" ifadeleriyle paylaştı

ABD’de George Floyd protestoları devam ediyor: Trump, ırkçılık karşıtı protestolara katılanlara terörist dedi

ABD’nin Minneapolis kentinde bir polisin George Floyd’u öldürmesinin ardında ülkede ırkçılık karşıtı eylemler başladı. Kısa zamanda tüm ülkeye yayılan eylemlere polis sert bir şekilde saldırıyor.

Eylemlerin önüne geçebilmek için başkent Washington ve New York da dahil en az 40 kentte gece sokağa çıkma yasağı getirilip 25'e yakın kentte de Ulusal Muhafız Birlikleri polise destek sağlamak için devreye sokulmasına rağmen, insanlar vazgeçmeden ırkçılığa karşı sokağa çıkmaya devam ediyor.

Şimdiye kadar ırkçılık karşıtı eylemlere katılan 100 bin yurttaş gözaltına alındı. Gözaltına alınan insanların çoğu, sokağa çıkma yasağına uymamak, polise mukavemet, dağılın uyarılarına uymamak gibi şeylerle suçlanıyor. Yağma ve hırsızlık suçuyla çok az kişi gözaltına alınmış durumda.

TRUMP’TAN ‘TERÖRİST’ ÇIKIŞI

Eylemlerin başladığı günden beri katılan insanları suçlayan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından bir mektup paylaştı.

Guardian’da yer alan habere göre, Trump’ın paylaştığı mektup, eski avukatlarından olan John Dowd tarafından, Trump’ı Amerika’yı bölmekle suçlayan eski Savunma Bakanı Jim Mattis’e yazılmış.

Tweet, Trump’ın ‘Başkanlar Kilisesi’nin önünde İncil ile fotoğraf çektirebilmesi için, Beyaz Saray ile Aziz John kilisesi arasındaki Lafayette park bölgesinde toplanan protestocuların polis şiddetiyle bölgeden uzaklaştırılmasını öven mektubu gösteriyor.

Mektupta, “Lafayette parkındaki sahte protestocular barışçıl değildi ve gerçek değillerdi. Onlar, tembel nefret dolu öğrencileri yakıp yıkmak için kullanan teröristlere ifadeleri yer alıyor.

Donald Trump ise bu mektubu, “Saygın emekli denizci ve süper star avukat John Down’un bu mektubunun Amerikan halkını ilgilendireceğini düşündüm. Oku!” ifadeleriyle paylaşarak, barışçıl eylemcilere terörist denmesini onayladığını gösterdi.

DÜNYADAN DAYANIŞMA EYLEMLERİ

ABD’deki ırkçılık karşıtı eylemlere birçok ülkeden dayanışma geliyor. ABD'nin New York şehrinde bir cezaevindeki siyah hükümlünün, hücresinde biber gazıyla müdahale edilmesi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından, önümüzdeki hafta sonu İngiltere, Almanya, Belçika, İspanya, Macaristan, Brezilya, Güney Kore, Avustralya gibi ülkelerde dayanışma eylemleri gerçekleşecek. Hafta içi ise Meksika, Kanada, İtalya, Norveç ve Yunanistan’da yine ABD halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı.

Fransa’da polis, sosyal bozukluk ve koronavirüs nedeniyle sağlık tehlikeleri olduğunu söyleyerek ABD Büyükelçiliği önünde yapılmak istenen eyleme izin vermedi.