ABD-Meksika sınırında ailelerinden zorla koparılan 545 göçmen çocuğun ebeveynleri bulunamıyor.

ABD’de göçmen trajedisi: Çocukların aileleri kayıp

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmen karşıtı politikaları sonucu her yıl sınıra ulaşan binlerce kişinin akıbeti belirsizliğini koruyor. 545 göçmen çocuğun ailelerinden ayrılıp zorla alıkonulduğu ve ebeveynlerine ulaşılamadığı tespit edildi.

San Diego kentinde mahkeme, ABD hükümeti nezaretindeki göçmen çocukların ebeveynleriyle yeniden bir araya getirilmesi yönünde karar aldı. Ancak mahkeme tarafından atanan yetkililer,1 temmuz 2017 ve 26 haziran 2018 yılları arasında Meksika sınırında ailelerinden ayrılan 545 çocuğun ebeveynlerine ulaşamadı.


'SIFIR TOLERANS' POLİTİKASI

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) verilerine göre, Trump yönetiminin, Orta Amerikalı göçmenlerin ABD-Meksika sınırı üzerinden girişini önlemek amacıyla 2018'den beri uyguladığı "sıfır tolerans" politikası sonucu bin 500'den fazla çocuk ailelerinden ayrı düşerken yalnızca 485 çocuğun ailesinin yeri belirlendi.

545 çocuktan yaklaşık 3'te 2'sinin ailesinin, kendi ülkelerinde olduğuna inanıldığını ifade eden ACLU, bir mahkeme dosyasında, gönüllülerin söz konusu çocukların ailelerini bulabilmek için aramalar yaptığını ancak bu aramaların pandemi nedeniyle sekteye uğradığını kaydetti.

Çocukların ailelerinden ayrılmasına son verilmesi için dava açan ACLU avukatı Lee Gelernt, ailelerinden koparılan göçmen çocuklardan 207'sinin beş yaşından küçük olduğunu belirtti.