ABD'nin Oklahoma eyaleti Tulsa kentindeki bir hastaneye silahlı saldırı düzenlendi. 4 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, saldırgan ölü olarak ele geçirildi.

ABD'de hastanede silahlı saldırı
Fotoğraf: AA

Son olarak Texas Eyaleti'nde bir ilkokulun hedef alındığı ve 19 çocuk ile 2 öğretmenin hayatını kaybettiği ABD’de, bir silahlı saldırı daha gerçekleştirildi.

ABD'nin Oklahoma eyaletinin Tulsa şehrinde bir hastanede meydana gelen silahlı saldırıda saldırgan dahil en az 5 kişinin öldüğü belirtildi. Tulsa Emniyet Müdürü Eric Dalgleish, tüfek ve tabanca taşıyan saldırganın 35-40 yaşlarında olduğunu kaydetti.

İlk olarak telefonla yapılan bir ihbar ile olaydan haberdar olduklarını söyleyen Tulsa polisi, hastanenin ikinci katında saldırganın ateş açarak insanları vurmaya başladığını aktardı.

Olay yerine giden polis birkaç kişinin vurulmuş olduğunu, bir çiftin ise orada hayatını kaybettiğini tespit etti. Kurbanların, hem hastalar hem de hastane çalışanları olduğu öğrenildi.

Saldırganın da olay yerinde öldüğü açıklandı ancak ölüm şekline ilişkin bir bilgi paylaşılmadı. New York Times gazetesi saldırganın kendisini vurduğunu yazdı.

ABD, SİLAHLARIN KİŞİ SAYISINDAN FAZLA OLDUĞU TEK ÜLKE

Tulsa'da dün yaşanan silahlı saldırı, 29 Mayıs'ta Oklahoma'nın Taft bölgesinde bir festivaldeki silahlı saldırıda bir kişinin hayatını kaybetmesi ve yedi kişinin yaralanmasından günler sonra gerçekleşti.

Teksas eyaletinde de 25 Mayıs'ta 19'u ilkokul öğrencisi ve ikisi öğretmen olmak üzere 21 kişinin hayatını kaybettiği bir silahlı saldırı olmuştu.

CNN haber sitesinin 2019'da yayınlanan ABD'deki silah kültürünü dünyanın geri kalanıyla karşılaştıran haberine göre, ABD dünyada sivillerin elinde bulunan silahların kişi sayısından fazla olduğu tek ülke olarak öne çıkıyor.

Son yıllarda yapılan farklı araştırmalara dayanılarak hazırlanan habere göre, her 100 kişiye 120,5 silah düşen ABD dünyada ilk sırada yer alırken, Falkland Adaları 100 kişiye 62 silah ile ikinci, yaklaşık 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Yemen 100 kişiye 53 silah ile üçüncü sırada. Güney Kore ve Japonya gibi bazı ülkelerde ise bu oranın 0,2 gibi sıfıra yakın bir düzeyde.

Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar şöyle:

ABD'lilerin dünyadaki mevcut 857 milyon sivil silahın 393 milyonuna sahip olduğu tahmin ediliyor, bu da dünyadaki sivil silah stokunun yaklaşık yüzde 46'sına tekabül ediyor.

ABD'de her 100 bin kişiden 4'ü silah şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Bu oran, diğer gelişmiş ülkelerdeki ortalamanın 18 katı.

ABD nüfusunun dünya genelindeki nüfusa oranı yüzde 4'ken dünyada ateşli silahlarla edilen intiharların yüzde 44'ü bu ülkede gerçekleşiyor.

1998-2019 yılları arasında ABD'de 100'den fazla toplu silahlı saldırı meydana geldi, bu olaylarda 2 binden fazla kişi öldü veya yaralandı.

Habere göre ABD dünyada her yıl toplu silahlı saldırı görülen tek ülke. (Bu tanıma organize suç örgütü faaliyetleri, aile cinayetleri veya benzeri şiddet içeren olayları dahil edilmedi.)