Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi olduğu ve bu sene iflas eden First Republic Bank’ın müşterileri tarafından bankacılık yasalarını ihlal etmek, yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek suçlamalarıyla toplu dava açıldığı ortaya çıktı.

Kaynak: Haber Merkezi
ABD'de iflas eden bankanın müşterilerinden yeni MB Başkanı Gaye Erkan'a toplu dava

Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Hafize Gaye Erkan hakkında, 7 sene çalıştığı ve bu sene iflas ettiği duyurulan First Republic Bank’ın müşterileri tarafından toplu dava açıldığı ortaya çıktı. Twitter hesabı üzerinden dava hakkındaki bazı bilgileri paylaşan Hürriyet ABD Temsilcisi Razi Canikligil, dava dilekçesinin 24 Nisan'da verildiğini ifade etti.

Canikligil'in paylaştığı belgeye göre 13 Temmuz 2021'de bankanın yaptığı basın toplantısında "net faiz gelirinin" bir önceki yıla göre yüzde 27,5 artarak 1 milyar dolara ulaştığı söyleniyor. Erkan, bu açıklama sırasında bankanın "güvenliği ve istikrarının" altını çiziyor. 

Hafize Gaye Erkan, 7 yıldan uzun çalıştığı bu kurumda, söz konusu basın toplantısından yaklaşık 1 ay önce eş CEO olarak görev yapmaya başlamış ve bu görevini 2021 sonuna kadar sürdürmüştü. 

Aynı belgeye göre Morgan Stanley analisti Kenneth Zerbe'nin şirketin mevduat büyümesinin durumuyla ilgili sorusuna Erkan, "Müşterilerin farklı ihtiyaçlarını karşılayacak kadar iyi olduğu ve bilanço dışı likidite çözümlerini de içerdiğini" yanıtını verirken şirketin likidite durumuyla ilgili ise "Oldukça güçlü" yorumunu yapıyor. 

Dava açılanlar arasında Erkan'ın yanı sıra bankada yöneticilik yapan başka isimler de bulunuyor. Belgeye göre davanın eylül ayının başında başlaması bekleniyor.

BANKA BU SENE İFLAS ETTİ

First Republic Bank'ta 2014'te çalışmaya başlayan Hafize Gaye Erkan, burada çalıştığı yaklaşık 8 sene içinde CEO, başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

1985’te San Francisco’da kurulan ve ABD’nin en büyük 14 bankasından biri olan First Republic Bank, bu sene iflas etti. Bu iflas, 2008’de batan Washington Mutual'dan sonra ABD bankacılık tarihinin en büyük ikinci iflası olarak kayıtlara geçti. 1 Mayıs’ta New York Times’ta yayımlanan analizde, regülatörlerin First Republic Bank'ın kontrolüne el koyarak bankayı JP Morgan Chase'e sattığı ve iki boyunca finansal sistemi sarsan bankacılık krizini bu şekilde durdurmayı amaçladığı yazıldı.