ABD’de yayımlanan bir araştırmada ırkçıların propaganda araçlarında gözle görülür bir artış yaşandığına dikkat çekildi. Üniversitelerde yoğunlaşan ırkçı söylemlerin bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıktığı kaydedildi

ABD’de ırkçı propaganda artıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Karalama Karşıtı Topluluk (ADL) isimli bir sivil toplum örgütünün hazırladığı rapora göre, ülkede ırkçı propaganda dağılımı, 2019 yılında zirveyi gördü. Raporda, ırkçı faaliyetlerin ABD’deki üniversite kampüslerinde daha fazla etkili olduğu kaydedildi.

ADL’nin raporunda, “2019’da ülke çapında toplam 2 bin 713 ırkçı yayın dağılımı bildirildi” ifadeleri kullanıldı. Raporda, bu sayının 2018’de bin 214 olduğu aktarıldı. Buna ek olarak, geçen yıl Hawaii dışındaki her ABD eyaletinde en az bir ırkçı propaganda vakası saptandığı belirtildi. En yüksek sayıda ırkçı propaganda faaliyeti Kaliforniya, Teksas, New York, Massachusetts, New Jersey, Ohio, Virginia, Kentucky, Washington ve Florida eyaletlerinde görüldü. Rapora göre, kampüslerde görülen ırkçı propagandanın, ülke çapındaki faaliyetlerin dörtte birini oluşturduğu kaydedildi.


ADL yöneticisi Jonathan A. Greenblatt, “Beyaz üstünlükçüler, propaganda biçimini çoğunlukla el ilanı, broşür ve çıkartma üzerinden yürütüyor. Bunu, nefret ve hoşgörüsüzlük mesajlarını tanıtmanın kullanışlı bir yolu olarak görüyorlar” diye konuştu. Irkçı dilin ‘vatanseverlik’ kılıfıyla sunulduğuna dikkat çeken Greenblatt, “Aşırılıkçıların ve nefret gruplarının mevcut siyasi iklim tarafından teşvik edildiğini bilsek de el ilanı ve propaganda yayınlarındaki bu artış, bağnazların gizliliklerinden ödün vermeden mesajlarını nasıl yaydıklarını güçlü bir şekilde gösteriyor” dedi.

***

Aşırı sağcı liderin dokunulmazlığı kaldırıldı

İtalya’da aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini’nin dokunulmazlığı kaldırıldı. Parlamento’nun üst kanadı Senato’nun üyesi olan Salvini için Genel Kurul’da oylama yapıldı. Salvini’nin İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde, Akdeniz’de kurtarılan göçmenlerin günlerce gemiden inmesine izin vermediği için ‘Görevini kötüye kullanmak’ suçunu işlediğine kanaat getirildi. Salvini bu kararı, “Son derece rahatım ve yaptığım şeyden gurur duyuyorum. Hükümete döner dönmez yine yapacağım bunu” sözleriyle karşıladı. Salvini, aynı zamanda İtalya’da Tunuslu bir aileyi uyuşturucu satmakla suçladığı için büyük tepki toplamış, ırkçılıkla itham edilmişti.