Irkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestoların devam ettiği ABD’de Trump destekçileri, eylemcileri hedef alıyor. Portland’de bir kişi daha silahla vurularak hayatını kaybetti. Trump ise siyah yurttaş Jacob Blake’in vurulduğu Kenosha’ya gidiyor.

ABD’de ırkçılık karşıtı protestolar hedefte: Trump destekçileri saldırıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de en son Jacob Blake isimli siyah yurttaşın polisin kurşunlaması sonucu felç kalması üzerine ülkede büyüyen ırkçılık karşıtı tepkiler silahlı saldırılara uğruyor. Blake’in vurulduğu Wisconsin eyaletindeki eylemlerde 17 yaşındaki beyaz bir gencin iki eylemciyi öldürmesinin ardından bir eyalette daha protestoculara saldırı düzenlendi.

Eylemlerin ve polis şiddetinin devam ettiği Oregon eyaletine bağlı Portland kentinde düzenlenen protesto gösterisine ABD Başkanı Donald Trump’ın destekçileri ateş açtı. Yüzlerce araçlık konvoyla eylemlerin olduğu bölgeye giren Trump destekçileri göstericilere paintball silahı ile ateş ederken protestocuların da çeşitli nesneleri fırlatarak karşılık verdiği görüldü. Yaşanan arbedede bir kişi gerçek silahla vurularak hayatın kaybetti. Polis ise olası şüphelilerle ilgili herhangi bir soruşturma açmadı.


KENOSHA’YA ZİYARET

Siyah yurttaş Blake’in vurulduğu Wisconsin eyaletine bağlı Kenosha kentindeki öfke eylemlerine karşı Ulusal Muhafızlar’ı görevlendiren Trump, ani kararla Kenosha’ya gitme kararı aldı. Ziyaretin yarın yapılacağı duyurulurken Trump karşıtlığının öne çıktığı eylemlerin bu ziyaretle daha da hararetlenmesi bekleniyor.

Beyaz Saray sözcüsü Judd Deere, Trump’ın yerel polisle görüşeceğini ve “isyanların neden olduğu hasarı araştıracağını” ifade etti. Deere, Trump’ın aynı zamanda Blake’in ailesiyle buluşmak istediği ancak bu programın henüz onaylanmadığını kaydetti.

***


Sömürgeci liderin heykeli devrildi

Kanada’da ABD’deki ırkçılık karşıtı protestolara destek eylemleri düzenlenirken ülkede polise ayrılan ödeneklerin kesilmesi talebiyle de kitlesel gösteri yapıldı. Montreal kentinde yüzlerce kişinin katıldığı eylemde protestocular, ülkenin ilk başbakanı John A. Macdonald’ın heykelini devirdi. Montreal Belediye Başkanı Valerie Plante, “Heykeli yıkan vandalizm eylemlerini şiddetle kınıyorum. Bu tür eylemler kabul edilemez, tolere edilemez” açıklaması yaptı. Macdonald’ın heykeli, ülkenin sömürgeci geçmişini temsil ettiği için tepki çekiyordu.