ABD’de ıssız bir çölde bulunan gizemli monolit, oraya nasıl yerleştirildiğine dair araştırmalar sürerken ortadan kayboldu. Utah Eyalet Arazisi Bürosu, “Özel mülk olarak kabul edilen yapı, tarafımızca kaldırılmamıştır” açıklaması yaptı.

ABD'de ıssız çölün ortasında bulunan gizemli monolit ortadan kayboldu

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Utah eyaletinde ıssız çölün şans eseri bulunan gizemli monolitin kaybolduğu açıklandı. Nereden geldiği ya da kim tarafından yapıldığı bilinmeyen yaklaşık 4 metre uzunluğundaki metal yapı, 18 Kasım’da tesadüfen keşfedilmiş, tüm dünyada büyük merak uyandırmıştı.

Yapının kim tarafından ne zaman çöle yerleştirildiğine ilişkin araştırmalar sürerken, Utah Eyalet Arazisi Bürosu (BLM) gizemli nesnenin ortadan kaybolduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, “Yasadışı şekilde yerleştirilen ve ‘monolit’ diye hitap edilen yapının yerinden götürüdüğüne dair güvenilir kaynaklardan bilgi edindik. Yapı uluslararası ve ulusal düzeyde ilgi gördü ve bir kişinin veya bir grubun 27 Kasım akşamı metal bloğu kaldırdığına dair raporlar aldık. Özel mülk olarak kabul edilen yapı, tarafımızca kaldırılmamıştır” denildi.

KOYUNLARI SAYMA ESNASINDA BULUNDU

Monolitin keşfinde yer alan helikopterin pilotu Bret Hutchings ise CNN’e yaptığı açıklamada, "Koyunları sayma esnasında doğrudan üzerinden uçtuk. Görevde yer alan biyologlardan biri monoliti fark etti ve geri döndük. Kırmızı kayaların ortasında, yerden dışarı çıkan parlak, gümüş renkli ve metal yekpare bir taş vardı” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan, eyalet yetkilileri çölün ortasında bulunan monolitin tam konumunu, meraklı ziyaretçilerin yolda kalma riskine karşı hiçbir zaman tam olarak açıklamadı.

Ancak, I. Sutton adında bir blog yazarı, Google Earth üzerinden yaptığı incelemede, kırsal kesimde bulunan gizemli monolite ait ulaşabildiği ilk görüntünün 21 Ekim 2016 olduğunu belirtti.

TEORİLER NELERDİ?

Monolitin, ABD'li yönetmen Stanley Kubrick'in 1968 tarihli "2001: Bir Uzay Macerası" filminin hayranlarından biri tarafından oraya dikilmiş olabileceği ileri sürülüyor.

Öte yandan nesnenin bir sanat eseri olabileceği de iddia ediliyor. Monolitin, sütun formundaki heykelleriyle tanınan Amerikalı heykeltıraş John McCracken'ın daha önce bilinmeyen bir çalışması olabileceği iddiası sosyal medyada yer aldı.

2011'de ölen McCracken'ın eserlerini sergileyen galerinin sahibi David Zwirner, başta iddiayı doğrularken, sonradan yaptığı açıklamayı geri çekerek, bunun başka bir sanatçı tarafından McCracken'den ilham alarak yapılmış olabileceğini ileri sürdü.

Utah Kamu Güvenliği Havacılık Bürosu, yaptığı açıklamada, nesnenin uzaylılar tarafından oraya getirilmiş olduğu iddialarına karşı "Federal hazine arazilerinde, izinsiz sanat yapmak ya da yapı inşa etmek, hangi gezegenden olursanız olun yasa dışıdır." ifadelerini kullanmıştı.