ABD'de nisan ayında yüzde 14,7’ye kadar yükselen işsizlik oranı mayıs ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 13,3’e geriledi. İktisatçılar iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hala belirsiz olduğu konusunda hükümeti uyardı

ABD’de işsizlik mayıs ayında düşüş gösterdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de pandemiye bağlı olarak nisan ayında yüzde 14,7’ye kadar yükselen işsizlik oranı mayıs ayında beklenmedik bir şekilde yüzde 13,3’e geriledi.

Ülke genelinde işverenler toplamda 2,5 milyon kişiyi istihdam etti. İstihdamın öne çıktığı sektörler gıda, inşaat ve sağlık olarak öne çıktı.

İşsizlik oranındaki düşüşün normalleşme süresinde açılan işletmeler dolayısıyla olduğu bildirildi.

Nisan ayında yüzde 14,7’lik işsizlik oranının Büyük Buhran’dan sonra en büyük ekonomik krizi beraberinde getireceği söyleniyordu. Ancak ABD Çalışma Bakanı Eugene Scalia, raporun normalleşme sürecinin düşünülenden daha sağlam olduğunu gösterdiğini söyledi ve ekledi: “Görünüşe göre, Covid-19’un ülkenin iş piyasaları üzerindeki en kötü etkisi geride kaldı."

Öte yandan iktisatçılar iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hala belirsiz olduğu konusunda hükümeti uyardı. Mayıs ayında işe alımdaki artışın, hükümetin çalışanların ücretlerini karşılamak için işletmelere milyarlarca dolarlık acil yardım sağlayarak yaptığı teşvikle olduğunu söyledi. Bar ve restoranların açılmasıyla işe alımların yarısı bu alanda gerçekleşti.

Eski Başkan Barack Obama'nın ekonomi danışmanı Jason Furman, "Bu, toparlanmanın kolay kısmı anlamına geliyor" dedi.

Ayrıca işsizlik oranı beyazlarda mayıs ayında yüzde 14,2'den yüzde 12,4'e düştü. İspanyol işçilerde ise işsizlik yüzde 18,9'dan yüzde 17,6'ya geriledi. Ancak siyah işçiler için işsizlik oranı yüzde 16,7'den yüzde 16,8'e yükseldi.

Ekonomistler, işsizlik oranının yıl sonunda hala yüzde 10 civarında olacağını söylüyor. Bu oran da hâlâ çok yüksek olacak.

Capital Economics'in ABD'li ekonomisti Michael Pearce, "İşgücü piyasasının virüs öncesi durumuna yakın bir yerde kalmasının uzun zaman alacağını düşünüyoruz" dedi.

Ancak Trump Cuma günü düzenlediği basın toplantısında bu tahminleri reddetti: “Dünyanın en büyük ekonomisi olarak geri döneceğiz.”

Kanada'da da işsizlik oranı yüzde 13,7’ye düştü. Mayıs ayında 290 bin kişi bir işe girdi. Ancak bu 1976'dan bu yana hâlâ en yüksek işsizlik oranı.