ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), 6 kişide kan pıhtılaşmasına yol açması üzerine Johnson & Johnson'ın geliştirdiği korona virüs aşısının ülkede kullanımının durdurulmasını tavsiye etti.

ABD’de Johnson & Johnson aşısının 'kanda pıhtılaşma' nedeniyle kullanımının durdurulması tavsiye edildi

ABD'li ilaç firması Johnson & Johnson'ın geliştirdiği koronavirüs aşısının oluşturduğu yan etkiyle ilgili ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nden açıklama geldi. CDC ve FDA, aşının uygulandığı 6 kişide "nadir ve şiddetli" kan pıhtılaşması görülmesi nedeniyle kullanımının ülkede durdurulmasını tavsiye etti.

İHA'da yer alan habere göre, aşılama kampanyası kapsamında 6.8 milyon doz Johnson & Johnson aşısının uygulandığı ülkede, kan pıhtılaşmasının görüldüğü 6 kişinin 18 ve 48 yaşlarındaki kadınlar olduğu belirtildi. CDC ve FDA tarafından yapılan ortak açıklamada, vakalardaki yan etkilerin aşılamadan 6-13 gün sonra ortaya çıktığı kaydedildi.

AYRINTILI İNCELEME YAPILACAK

Açıklamada, "CDC, bu vakaları daha ayrıntılı incelemek ve önemini değerlendirmek için Çarşamba günü Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi (ACIP) ile toplantı düzenleyecek. FDA, bu analizi gözden geçirecek. Bu süreç tamamlanıncaya kadar, bu aşının kullanımının durdurulmasını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da geçtiğimiz hafta Johnson & Johnson aşısının uygulandığı 4 kişide kan pıhtılaşması görülmesi üzerine inceleme başlatıldığını duyurmuştu.

J&J: KAN PIHTILARI İLE AŞI ARASINDA NET BİR NEDENSEL İLİŞKİ TESPİT EDİLMEDİ

J&J’den yapılan açıklamada da, kan pıhtıları ile aşı arasında ‘net bir nedensel ilişki’ tespit edilmediği belirtilerek, verileri değerlendirmek için düzenleyicilerle yakın bir şekilde çalışıldığı ifade edildi.

FDA ve CDC, aşıyı alan ve aşılamadan sonraki üç hafta içinde şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, bacak ağrısı veya nefes darlığı görülen kişilerin sağlık uzmanlarıyla iletişime geçmeleri gerektiğini çağrısı yaptı.

J&J, Şubat ayında Covid-19 aşı verilerini FDA’ya sunduğunda, ajansa göre yaş, ırk ve devam eden hastalığa göre analiz edildiğinde hiçbir özel endişe tespit edilmemişti. FDA, rapor edilen en yaygın yan etkilerin baş ağrısı ve yorgunluk olduğunu, ardından kas ağrıları, mide bulantısı ve ateş olduğunu söylemişti.

FDA’nın bu çağrısının arından devam eden aşılama çalışmalarını ve J&J'nin ABD’ye 100 milyon doz aşı verme hedefini nasıl etkileyeceği şimdilik belli değil.