ABD’de yurttaşlara tanınan moratoryumun sona ermesiyle milyonlarca kiracı evsiz kalabilir. Missouri, Virginia ve Teksas eyaletlerinde yüzlerce kişi evlerinden çıkarıldı. Birçok eyalette tahliye mahkemeleri aktif hale geldi. Bu sürecin sonunda New York’ta 50 bin kişinin evsiz kalması öngörülüyor.

ABD’de kiracılara tanınan borç erteleme süresi doldu: Barınma hakkı yok sayılamaz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden siyasi rekabete odaklanırken ülkede artan işsizlik ve gelir kaybı nedeniyle milyonlarca kişinin evsiz kalma riskine çözüm üretilmiyor.

Ülkenin birçok eyaletinde normalleşme adımları altında birçok işletme yeniden açılırken, onlarla beraber tahliye mahkemeleri de açıldı. Hükümetin yurttaşlara tanıdığı moratoryum (borç erteleme) süresi de doldu. Kiralarını ödeyemeyen milyonlarca kişi bu nedenle her an evsiz kalabilir.

KORUMA KALKTI

BBC’ye konuşan uzmanlar, tam da bu noktada milyonlarca ABD’liyi evsiz kalma riskiyle karşı karşıya bırakan, benzeri görülmemiş bir tahliye dalgasının gelmekte olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Nisan ayı başlarında kabul edilen federal CARES Yasası, konutlarda veya devlet kredileriyle desteklenen mülklerde yaşayan kiracılar için tahliyeleri durdurmuştu. Ancak karantina önlemlerinin kaldırılmasıyla birlikte eyaletlerin yüzde 40’ı artık kiracılara herhangi bir koruma sunmuyor. Kiracılara yönelik korumalar azalırken Missouri, Virginia ve Teksas gibi eyaletlerde şimdiden yüzlerce tahliye yapılıyor. Yerel yöneticiler ise binlerce insana evsizler için olan sığınma evlerini öneriyor ya da aile evlerine geri dönmelerine işaret ediyor.

TAHLİYE DALGASI

Princeton Üniversitesi verilerine göre, Wisconsin eyaletinin en büyük şehri Milwaukee’de tahliye sayıları kaygı verici bir şekilde geçen yıla göre yüzde 37 arttı. Kuzey Carolina’da ise 9 bin tahliye davası mevcut. Michigan Eyalet Mahkemesi İdare Bürosu ise bu ay moratoryumun sona ermesiyle 75 bin tahliye davası açılacağını belirtiyor. Yalnızca New York’ta bile bu sürecin sonunda 50 bin tahliyenin yapılması öngörülüyor. Kansas City’de 2006 ila 2016 yılları arasında görülen tahliye davalarına ilişkin bir araştırma davaların yüzde 99’undan fazlasının kiracılar aleyhinde sonuçlandığını gösteriyor.

İKİ KAT FAZLA

ABD’de yasal ve yasa dışı tahliyelerin artışı, hali hazırda koronavirüs salgınından en çok etkilenen siyah yurttaşları da ciddi oranda etkiliyor. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) istatistiklerine göre, 17 eyalette siyah yurttaşların evden çıkarılma olasılığı beyaz yurttaşlara göre iki kat daha fazla. Uzmanlar, gerçekten ihtiyaç duyulan şeyin, kiracıların evlerinde kalmalarına izin verecek, ancak aynı zamanda ev sahiplerinin ve mülk sahiplerinin de ihtiyaç duydukları parayı kazanmalarını sağlayacak bir yardım paketi olduğu görüşünü paylaşıyor.

Ulusal Konut Yasası Projesi davasının direktörü Eric Dunn, “Şu anda pek çok insan evlerinden tahliye ediliyor. Neden? Çünkü pandeminin yarattığı krizde işsiz kaldılar ve gelirleri kesintiye uğradı. Bu insanlar nereye gidecek? Başka bir yere taşınacak paraları da yok. Salgın yeterince yatışmadan hiçbir mahkeme kimseyi tahliye etmemelidir” açıklaması yaptı.

***

İNGİLTERE’DE DURUM FARKSIZ

Kiracıların evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığı bir diğer ülke ise İngiltere. Pandemi nedeniyle kiracıların evlerinden tahliye edilemeyeceği yönünde alınan karar 23 Ağustos’ta sona erecek. Londra’da her dört kiracıdan biri ise kirasını ödemekte güçlük yaşıyor. Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, önceki gün yaptığı açıklamada “Sorun çözülmezse binlerce kişinin evsiz kalacağı bir trajediye şahitlik edebiliriz. Sokaklarda zorlanan bir insan seliyle karşılaşabiliriz” uyarısında bulunmuştu.