ABD Başkanı Donald Trump, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar nedeniyle tüm ülkede asker ve Ulusal Muhafız güçlerinin devreye sokulacağını açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany ise “Anarşiyi durduracak şey eyleme geçmektir ve Trump da şu anda bu konuda çalışıyor” dedi

ABD’de kitleselleşen eylemler karşısında faşist uygulamalar devreye sokulacak

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından tutuklandığı sırada öldürülmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar kitleselleşerek devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Savunma Bakanı Mark Esper, Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley ve Adalet Bakanı William Barr ile artan protestolar hakkında bugün bir görüşme yaptı. Trump, yaptığı açıklamada ülkede yapılan protestolarda ‘şiddet olaylarının artması’ nedeniyle asker ve Ulusal Muhafız güçlerini tüm ülkede devreye sokmayı planladığını duyurdu.

İHA'da yer alan habere göre Trump, ‘sokaklarda yeniden düzeni sağlamak’ amacıyla ülke genelinde Ulusal Muhafızlar, yerel polisler ve askeri güçlerin konuşlandırılacağını ifade etti.

abd-de-kitlesellesen-eylemler-karsisinda-fasist-uygulamalar-devreye-sokulacak-738641-1.

SÖZCÜ, ‘AMACINDAN SAPTIĞINI’ İDDİA ETTİ

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany ise, eyalet ve belediye başkanları ile birlikte şiddet eylemlerini durdurmak için özel bir yapı oluşturulacağını duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany ise siyah Amerikalı George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestoların amacından saptırıldığını öne sürerek, "Olanlara baktığımızda daha fazla adımın gerekli olduğunu görüyoruz. Ülkedeki valiler harekete geçmeli ve Amerikan toplumunu korumak için daha fazla Ulusal Muhafızı görevlendirmeli” dedi.

McEnany, düzenlediği basın toplantısında ülkedeki protestolara ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

‘Gösterilerin amacından saptığını’ ve ‘şiddet eylemlerine dönüştüğünü’ iddia eden McEnany, "Her şey açık ve net. Bu olanlar protesto değil suç. Anayasamız barışçıl protestoları destekliyor ancak dün gece Washington DC'de ve ülkenin diğer yerlerinde gördüklerimiz barışçıl protestolar değildi” diye konuştu.

ABD'de şu anda 24 eyalette 17 bin Ulusal Muhafızın harekete geçirildiğini kaydeden McEnany, “Olanlara baktığımızda daha fazla adımın gerekli olduğunu görüyoruz. Ülkedeki valiler harekete geçmeli ve Amerikan toplumunu korumak için daha fazla Ulusal Muhafızı görevlendirmeli” dedi.

‘ANARŞİYİ DURDURMAK İÇİN…’

McEnany, ABD Başkanı Donald Trump'ın "sessiz kaldığı" eleştirilerini de Trump'ın son günlerde olaylara ilişkin yaptığı açıklamalara işaret ederek reddetti.

Sözcü, "Trump'ın her gün üst üste yapacağı açıklamalar anarşiyi durdurmayacak. Anarşiyi durduracak şey eyleme geçmektir ve Trump da şu anda bu konuda çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın bu sabah ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Adalet Bakanı William Barr ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley'in de katılımı ile 2 brifing aldığına işaret eden McEnany, "Olaylara müdahale için ülke genelinde daha fazla fedaral unsur görevlendirilecek. Ayrıca eyalet ve yerel yönetimlerle bağlantılı merkezi bir komuta merkezi kurulacak. Bu merkezde Esper, Barr ve Milley de yer alacak” dedi.

McEnany, Trump'ın defalarca barışçıl protestoları desteklediğini söylediğini anımsatarak, "Anarşistler ve Antifa sahaya indiği zaman gerçek bir utanç oluşuyor. Bu gruplar, protesto için meşru bir nedeni olan göstericilerin sesini bastırıyor” ifadelerini kullandı.