ABD'li sağlık yetkililerinin açıkladığı veriler, yeni tip koronavirüs salgının daha çok Afrika kökenli Amerikalıların yaşadığı mahalleleri vurduğunu ortaya koyuyor

ABD’de koronavirüs salgını yoksul siyahları öldürüyor

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en kötü etkilenen ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu.

370 bine yakın insanın enfekte olduğu ülkede 11 bin civarında da insan hayatını kaybetti. 20 bine yakın insan tamamen iyileşirken binlerce insanın ise tedavisine devam ediliyor.

130 binden fazla vaka ile New York eyaleti ABD’de başı çekerken, New Jersey, Michigan, California ve Louisiana gibi eyaletler New York’u takip etti. 7 Nisan itibariyle en yüksek ölüm oranında ilk iki değişmezken, 4.66 milyonluk nüfusa sahip Louisiana eyaleti yaşanan 512 ölüm ile üçüncü sırada yer aldı.

12,6 milyonluk nüfusuyla ülkenin altıncı büyük eyaleti durumunda olan Illinois’da ise 307 kişi yaşamını yitirmiş durumda. Eyaletin en büyük kenti Şikago’da ise ölüm sayısı 98.

ÖLENLER HEP SİYAHLAR

The Connecticut Mirror’dan Akilah Johnson ve Talia Buford’un hazırladığı haber ise ölümlere ilişkin vahim bir sonucu gözler önüne serdi. Habere göre Şikago’daki ölümlerin yüzde 72’si Afrika kökenli Amerikalı siyahlar. Şikago'nun nüfusunun sadece yüzde 30'nu siyahlar oluşturmasına rağmen kentte görülen yeni tip corona virüsü (Covid-19) vakalarının yarısı onlardan çıkıyor. Siyah nüfusun yoğun olduğu New York, New Orleans, Detroit, Milwaukee gibi şehirler de corona virüsün en fazla vurduğu kentler.

Sağlık görevlilerinin açıkladığı verilere dayandırılan haberde, Şikago'da 5 Nisan'a kadar 4 bin 680 koronavirüs vakası görüldü. Bu vakaların bin 824'ünü siyahlar oluşturuyor. Vakaların 847'si beyaz, 478'i hispanik ve 126'sı da Asya kökenliler.

Şikago Kamu Sağlığı Başkanı Dr. Allison Arwady gazetecilere yaptığı açıklamada, normal şartlarda da, kentte beyazlar ile siyahların yaşam oranları karşılaştırıldığında, siyahların ortalama 8.8 yıl daha az yaşadıklarının görüldüğünü söyledi.

Şikago Belediye Başkanı Lori Lightfoot koronavirüsün siyah Amerikanları özellikle vurduğunu itiraf etti. Lightfoot, sosyal mesafenin korunması için alışveriş merkezleri ve dükkanlarda denetimleri sıklaştırdıklarını söyledi. Belediye Başkanı Lightfoot tekel bayilerinin önünde toplanmayı da yasaklayabileceklerini belirtti.

Lightfoot ABD'deki siyah insanlarda diyabet, kalp ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların oranının yüksek olduğunu söyledi.

SİYAHLAR DAHA KISA YAŞIYOR

Durum ülkenin en büyük beşinci şehri olan Milwaukee’de de farklı değil. Ekonomik şartların salgın olmasa da siyahları kötü etkilediği şehirde, bir siyahsanız zaten beyaz birine göre ortalama 14 yıl daha kısa yaşıyorsunuz.

Milwaukee’deki 945 vakanın neredeyse yarısı, nüfusun yüzde 26’sını oluşturan siyahlarda görüldü. 27 ölümün ise yüzde 81’i yine siyahlarda yaşandı.

Harvard Üniversitesi'ndeki misafir öğretim üyesi ve halk sağlığı uzmanı Dr. Camara Jones’a göre kötü beslenen, iyi şartlarda yaşamayan, sağlığa kolaylıkla ulaşamayan yoksul halk, salgın karşısında orta ve üst sınıfa göre çok daha büyük bir dezavantaja sahip.

İNSANLAR HASTANELERDE TEDAVİ EDİLMİYOR

Milwaukee Kent Sağlığı Komiseri Jeanette Kowalik, ırkçılığın da bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ediyor. Kowalik, yerel yönetimin sağlık hizmetlerinin herkese ulaştırılmasının her eyalet yönetimi ve federal hükümet için benzer olması gerektiğini düşünüyor. Şehrinde bir haftada 40 vakanın tespit edildiğini aktaran Kawalik, seyahat kısıtlamalarının eyaletler ve şehirler arasında da geçerli olması gerektiğini vurguluyor.

Milwaukee’de sağlık ve insan hakları konularında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu Government Alliance on Race and Equity (Irk ve Eşitlik İçin Hükümeti İttifakı) için çalışan Gordon Francis Goodwin, konuya ilişkin gazeteye verdiği demeçte, “Konu, Amerika tarihinin tüm insanları yaşama tam olarak dahil etmekten nasıl imtina ettiğini gösteriyor” dedi.

National Association for the Advancement of Colored People’ın (Ulusal Renkli İnsanları Geliştirme Derneği) Milwaukee Şube Başkanı Fred Royal, 38 yaşındaki kuzeninin de yaşamını yitirdiğini söyledi. Royal, insanların hastanede tedavi altına alınmadığını bunun yerine eve gönderildiklerini anlatıyor. Royal, ihtiyaç duyulan ilaçların temininde devletin bir rol oynamadığının altını çiziyor: “İlaçlarımızı kendimiz almak zorundayız.”

TEST SONUÇLARI ZAMANINDA GELMİYOR

Kowalik ise test sonuçlarının bazen 2 haftaya kadar geçen bir süreçte neticelendiğini ve bunun da tedaviyi imkansız kıldığını ifade ediyor.

Michigan eyaletindeki veriler de, koronavirüsün daha çok siyahları vurduğunu ortaya koyuyor. Michigan'da nüfusun sadece yüzde 14'ü Afrika kökenli Amerikalılardan oluşuyor. Eyalette görülen corona virüsü vakalarının yüzde 33'ü ve ölümlerin yüzde 41'i siyahlar arasında meydana geliyor. Verilere göre, corona vaka sayısı beyazlarda yüzde 23, ölümlerde yüzde 28.

Michigan'ın Detroit kentinde nüfusun yüzde 80'i siyahlardan oluşuyor. Eyalette görülen corona virüsü vakalarının da yüzde 80'i Detroit ve çevresi kaynaklı.

ABD'nin Louisiana eyaletinde koronavirüs bağlantılı ölümlerin yüzde 40'ı siyahların yoğun olarak yaşadığı New Orleans'ta gerçekleşti. Sağlık yetkilileri, koronavirüs bağlantılı ölümlerin büyük oranının obezite, diyabet ve yüksek tansiyon bağlantılı olduğunu açıklamıştı.

SİYAHLAR HALA TOPLU TAŞIMADA

ABD'nin Virginia eyaletinde Temsilciler Meclisi'ne seçilmek için yarışan siyah Dr. Cameron Webb koronavirüs salgınının ABD'de siyahları ile beyazlar arasındaki ekonomik eşitsizliği bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Gazete, New York City gibi büyük metropol kentlerde toplu taşıma araçlarına binenlerin büyük oranda hala siyahlar olduğunu hatırlatıyor.

Kaynak:

https://ctmirror.org/2020/04/05/early-data-shows-african-americans-have-contracted-and-died-of-coronavirus-at-an-alarming-rate/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/covid-data/pdf/covidview.pdf

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/