ABD'de 5 polis memuru tarafından feci şekilde darp edilerek öldürülen siyah genç Tyre Nichols için York Times Meydanı’nda eylem yapıldı. Polis eylemde çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

ABD'de, polis şiddeti sonucu ölen Tyre Nichols için protesto düzenlendi
Fotoğraf: AA

ABD'de 5 polis tarafından dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle durdurulduktan sonra polis şiddetine maruz kalan, daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Tyre Nichols için New York Times Meydanı’nda protesto düzenlendi.

AA'da yer alan habere göre, protesto gösterileri sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

polis-siddeti-sonucu-olen-tyre-nichols-icin-times-meydani-nda-protesto-duzenlendi-1119243-1.

ABD'nin Tennessee eyaletinin Memphis kentinde FedEx sürücüsü olarak çalışan 29 yaşındaki Siyah ABD'li Tire Nichols, 7 Ocak'ta Memphis polisince "dikkatsiz araç kullandığı gerekçesiyle" durdurulmuştu. Tutuklamaya karşı çıktığı söylenen genç, polis tarafından darp edilmişti. Aldığı yaralardan dolayı hastaneye kaldırılan siyah gencin, aşırı kanama nedeniyle 3 gün sonra hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Memphis Plis Şefi Cerelyn Davis, kurumsal YouTube hesabından yaptığı görüntülü açıklamada, Nichols'un tutuklanma anına ait görüntülerin yakında yayınlanabileceğini belirterek görüntüler karşısında "vatandaşların galeyana gelmemesi ve şiddete başvurmaması" uyarısında bulunmuştu.

polis-siddeti-sonucu-olen-tyre-nichols-icin-times-meydani-nda-protesto-duzenlendi-1119245-1.

Davis, siyah gencin tutuklanmasına karışan polislerin davranışını, "Bu sadece profesyonel bir başarısızlık değil, alçakça, pervasızca ve insanlık dışı bir olaydır. Şeffaflık ilkesi gereği önümüzdeki günlerde video yayınlandığında bunu kendiniz göreceksiniz" sözleriyle kınamıştı.

polis-siddeti-sonucu-olen-tyre-nichols-icin-times-meydani-nda-protesto-duzenlendi-1119244-1.

DAKİKALARCA DARP EDİLDİ

Nichols'un ailesinin avukatları, 23 Ocak'ta görüntülerin aile yakınlarına izletildiğini, videoda Nichols'un yine siyah olan 5 polis tarafından 3 dakika boyunca darp edildiğinin görüldüğünü bildirilmişti.

29 yaşındaki Tire Nichols'un 7 Ocak'ta polislerce darp edildiğini gösteren polis vücut kamerası görüntüleri ile güvenlik kamerası görüntülerinde, polislerin Nichols'a biber gazı ile saldırdığı ve polis memurlarına mukavemet etmese de polislerce coplarla darp edildiği görülüyor.

Bir videoda polis memurları Nichols'ı arabasının sürücü koltuğundan sürüklerken ve "Kahretsin, ben bir şey yapmadım ... Sadece eve gitmeye çalışıyorum" diye bağırırken gösteriyor. Polis yüzüstü yatmasını emrettiği Nichols’ı yere yatırıyor ve ardından yüzüne biber gazı sıkıyor.

Görüntülere göre, iki polis Nichols'u tutarken, üçüncüsü tekmeliyor. Dördüncü polis de Nichols'a yumruk atmadan önce sopa gibi görünen bir şeyle darbeler indirirken görülüyor.

polis-siddeti-sonucu-olen-tyre-nichols-icin-times-meydani-nda-protesto-duzenlendi-1119246-1.

Soruşturma kapsamında polis memurları Demetrius Haley, Desmond Mills Jr, Emmitt Martin III ve Justin Smith'in görevlerine geçen hafta son verildi. Fox News'e göre tutuklanan beş polis memurundan dördü kefaletle serbest bırakıldı. Şüphelilerin her biri yaklaşık 250 bin dolar kefalet ödedi. Hapiste olan polis memuru Demetrius Haley'nin 350 bin dolarlık kefaleti ödemediği belirtiliyor.