ABD’deki Kongre baskınına ilişkin aşırı sağcı grupların koordinasyonunu ve planlarını içeren sosyal medya konuşmaları, soruşturmayı yürüten savcılık tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Savcılığın yayımladığı kayıtlara göre baskının arkasında Proud Boys, III Percenters ve Oath Keepers adlı faşist gruplar yer alıyor.

ABD'de savcılık, Kongre baskınının planlandığı konuşma kayıtlarını yayımladı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 6 Ocak'ta aşırı sağcı gruplar tarafından düzenlenen ve 5 kişinin hayatını kaybettiği kanlı ‘Kongre baskınına’ ilişkin planlama ve konuşma kayıtları soruşturmayı yürüten savcılık tarafından yayımlandı.

Savcılığın açıkladığı belgelere ve konuşma kayıtlarına göre kongre baskınında Proud Botys, III Percenters ve Oath Keepers adlı faşist gruplar kilit rol oynuyor.

Çevrimiçi platformlardan örgütlenen aşırı sağcı grup, baskın öncesi aralarında, ‘aşırı şiddetli güç kulanarak’ seçimleri engellemeyi hedefledikleri üzerine konuşmalar gerçekleştiriyor.

Savcılık belgelerine göre, 19 Aralık 2020 tarihinde, aşırı sağcı grup Oath Keepers’ın liderlerinden Kelly Meggs ile baskında rolü olan faşist biri arasında, “Bu hafta Oath Keepers, Florida%3’ers ve Proud Boys arasında bir ittifak düzenledim. Birlikte çalışmaya ve bu pisliği kapatmaya karar verdik” konuşmaları yapılmış.

Dünya Sosyalistleri Web Sitesi’nde yer alan habere göre, Üç gün sonra Meggs, isimsiz kişiye başka bir mesaj yazarak, “Proud Boys ile iletişime geçin onlar her zaman büyük bir gruba sahipler” dediği görülüyor. 6 Ocak'ta olası karşı protestocularla savaşmak için koordine edilmiş planları tartışan Meggs, “Proud Boys ana grubunu parçalayıp onların arkasına geçebileceğimizi düşünüyorum. Lanet olsun onları sonsuza dek ezin" diyerek baskında şiddete başvurulacağının da sinyalini veriyor.

'İSTİHABRATTAN SAKLANMASI İMKANSIZ'

Olayla ilgili savcılık raporuna da yansıyan diğer durum ise böylesine güçlü örgütlenmiş ve uzun süredir takip edilen aşırı sağcı grupların, sosyal medya platformlarında yaptığı konuşmaların dünyanın en gelişmiş istihbarat servislerinden nasıl saklandığı.

ABD’de şu an en çok tartışılan konuların başında da FBI’ın kongre baskınında rolü olup olmadığı. Savcılık soruşturmasında, ülkedeki 18 istihbarat kurumunun yanı sıra FBI gibi gelişmiş servislerin sosyal medyadan böylesine rahat örgütlenmiş bir organizasyonu takip edememesi ya da ortaya çıkaramamasının imkansız olduğunun altı çiziliyor.

Kongre baskınında kilit rol oynayan aşırı sağcı milis örgütü Oath Keepers, eski polis, asker ve ordu üyelerinden oluşuyor. Örgüt, “Anayasayı yerli ve yabancı tüm düşmanlara karşı korumak” ilkesiyle hareket ediyor ve 35 binden fazla üyesi olduğu tahmin ediliyor.

Facebook, Twitter ve Instagram tarafından yasaklanan ve Kanada tarafından ‘terör örgütü’ olarak tanımlanan Proud Boys adlı aşırı sağcı grup ise “Kadın düşmanı, beyaz üstünlüğünü savunan, neo-faşist, Trumpçı ve ırkçı” olarak tanımlanıyor. Grubun üyelerinin birçoğu kongre baskınından sonra FBI tarafından arananlar listesinde yer alıyor.