ABD'deki seçimlere 13 gün kaldı. Eski demokrat başkan Barack Obama Philadelphia şehrinde düzenlediği etkinlikte, eski çalışma arkadaşı başkan adayı Joe Biden için oy istedi. Cumhuriyetçi aday Donald Trump ise Gastonia kentinde düzenlediği etkinlikte, Demokratlar'ın Yüksek Mahkemeye radikal solcuları getirmek istediğini söyledi. Trump ve Biden seçim öncesi son kez Türkiye saatiyle 04.00’da karşı karşıya gelecek. Uzmanlar seçim gecesi sonucun belirlenememesi durumunda ‘kâbus senaryosu’ nu tartışıyor.

ABD'de seçime son 13 gün kala neler oluyor: Obama da sahaya indi, rakipler karşı karşıya gelmeye hazırlanıyor

Eski ABD Başkanı Barack Obama, seçime iki haftadan daha kısa bir süre kala başkan adayı Joe Biden’a destek vermek için sahaya indi.

Guardian’ın haberine göre, ABD’nin doğu eyaletlerinden Pensilvanya’nın Philadelphia şehrinde bir açık hava etkinliği düzenleyen Obama, yerel yönetimdeki siyah siyasetçiler, toplum liderleri ve dini liderlerle bir araya geldi.

Kendisinden sonra başkanlık koltuğuna oturan Trump’ı sert bir biçimde eleştiren Obama, Toplumu kutuplaştırdı. Görevi yerine getirmek ya da kendisi haricinde birilerine yardım etmekle ilgilenmedi” dedi.

Obama’nın birinci gündemi, Trump’ın koronavirüs salgını karşısındaki tutumuydu. “Bu salgının sekizinci ayındayız ve vakalar yeniden hızla artışa geçti” dedi ve ekledi:

"Donald Trump bizi koruyamaz. Kendisini korumak için bile en basit adımları atamıyor."

'13 GÜNDE YAPACAKLARIMIZ GELECEĞİMİZİ BELİRLEYECEK'

“Bu hayatımızın en önemli seçimi” diyen Obama, Biden’ın zaferinin ezici bir çoğunlukla olması için tüm Amerikalıların sandıklara gitmesini istedi. “Öyle bir ezici sonuç olsun ki, Trump sonuca itiraz dahi edemesin” ifadesini kullanan eski ABD başkanı, “Önümüzdeki 13 günde yapacaklarımız, geleceğimiz için önemli olacak” dedi.

Kendi dönemine atıf yaparak, “Umut ve değişim” sloganlarının sekteye uğradığını, ilerlemenin her zaman düz bir çizgide olmadığını bildiğini söyleyen Obama, “İsteklerimizin yüzde 100’ü hemen ulaşamamış olabiliriz. Bu durum kimseyi ümitsiz duruma düşürmemeli. Bu oy vermemek için bir neden olamaz” ifadesini kullandı.

‘ZAVALLI ADAM’

Trump’ın Salı günü düzenlediği Pensilvanya mitinginde, kendi destekçilerine “Eğer kampanya turlarım devam etmeseydi Philadelphia’da olacaktım” mesajını gündeme getiren Obama, “Zavallı adam. Ben hiç onun gibi düşünmüyorum. Pennsylvania'ya gelmeyi her zaman sevmişimdir” dedi.

Joe Biden bu hafta iki başkan adayının seçimlerden önce son kez Nashville’de karşıya karşıya geleceği televizyon tartışmasına hazırlanmak üzere Pazartesi gününden bu yana Delaware’de. Sahadaki boşluğu da Çarşamba günkü etkinlikle Barack Obama doldurmuş oldu.

Etkinlik sonrasında açıklamalarda bulunan Obama burada yaptığı açıklamada, özellikle gençlerin seçimde oy vermesi gerektiğini söyledi. Eski ABD başkanı, “Gençlerle konuştuğumda, oy vermenin her şeyi mükemmel hale getirmeyeceğini fakat işlerin daha iyiye gitmesi için gerekli olduğunu söylüyorum” ifadesini kullandı.

‘YÜKSEK MAHKEMEYE RADİKAL SOL YARGIÇLARI GETİRECEKLER’

ABD Başkanı Donald Trump, 2020 başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanya kapsamında Kuzey Karolina eyaletine bağlı Gastonia kentinde düzenlenen mitinge katılarak destekçilerine hitap etti. Mitinge çok sayıda Trump destekçisi katıldı.

Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Biden seçilirse Washington’lı Demokratlarının yapacağı ilk şey, Yüksek Mahkeme adayımız Amy Coney Barrett'in yerine radikal sol yargıçları getirmek olacak” ifadesini kullandı.

Barrett'in adaylığının onaylanması ve seçim öncesinde mahkemedeki koltuğuna oturması durumunda, Yüksek Mahkemedeki siyasi eğilim haritası, 5 muhafazakar yargıca karşı 3 liberal yargıç olarak biçimlenecek.

SON KEZ KARŞI KARŞIYA GELECEKLER

Donald Trump ve Joe Biden, 3 Kasım öncesi canlı yayınlanacak tartışma programında ikinci ve son kez karşı karşıya gelecek. Bu tartışmanın, kamuoyu yoklamalarında eski başkan yardımcısı Biden'ın gerisinde görünen Trump'ın son şansı olabileceği belirtiliyor.

Geçen hafta yapılması planlanan ikinci tartışma Covid-19 teşhisi konulan Trump'ın sanal formatı reddetmesi nedeniyle yapılamamıştı. Tartışma programı öncesinde, NBC’den yayınlanacak programın sunucusu Kristin Welker’ı eleştiren Trump, “Sahte habercilerin çoğu gibi her zaman korkunç ve adaletsiz biri olmuştur” ifadesini kullanmıştı. Fakat Trump’ın kampanya danışmanı Jason Miller, Trump’ın tam tersi bir açıklama yaparak, Welker'ın "mükemmel bir iş çıkaracağını" söylemişti.

Nashville'deki Belmont Üniversitesi'nde Türkiye saatiyle 04.00'te başlayacak tartışma yaklaşık bir-buçuk saat sürecek.

SONUÇ, O GECE BELLİ OLMAZSA NE OLUR?

ABD'de siyaset bilimciler ve seçim hukuku uzmanları, seçim günü ve sonrasındaki haftalarda karşı karşıya kalınabilecek çeşitli senaryoları gündeme getirmeye başladı.

İlk olasılık, Demokrat Parti adayı Joe Biden'ın Başkan Donald Trump geride bırakarak açık bir zafer kazanacağı yönünde. Fakat diğer olasılıkta, seçimin kafa kafaya sonuçlanması durumunda sonuçların 2021 Ocak ayına kadar sonuçlanamama ihtimali üzerinde de duruluyor.

Böylesi bir senaryoda iki tarafın kıyasıya bir hukuk savaşına girişeceği ve ABD yasaları uyarınca Kongre’nin, başkanlık seçimlerinden sonra seçimin nihai sonucunu Ocak ayında onaylaması gerekecek.

VOA’nın haberine göre, düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden siyaset bilimci William Galston, durumu "kabus senaryosu" olarak niteliyor. Galston, adaylar arasında kıl payı fark nedeniyle sonucun şüpheli olabileceği, bunun da "son derece olumsuz şartlar altında ülkeyi karmaşaya sürükleyebileceği" ihtimalini dile getiriyor.