ABD’nin Minnesota eyaletinde 20 yaşındaki siyah genç Daunte Wright'ı trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle vurarak öldüren polis Kim Potter ile Wright'ın ölümünün 'kaza' olduğunu ileri süren polis şefi istifa etti.

ABD'de siyah genç Daunte Wright’ı öldüren polis istifa etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin Minnesota eyaletinde, trafik kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulan siyah vatandaş Daunte Wright'ı silahla vurarak öldüren polis Kim Potter ile Wright'ın ölümünün 'kaza' olduğunu savunan polis şefi Tim Gannon istifa etti.

Polislerin istifa haberleri, Wright’ın öldürülmesinden sonra binlerce kişinin katıldığı Brooklyn Center kentinde düzenlenen eylemlerin ardından geldi.

"WRİGHT'I VURDUĞUNDA DA POLİS OLMAYI SEVİYOR MUYDUN?"

48 yaşındaki polis şefi Potter'ın, Brooklyn Center Belediye Başkanı Mike Elliott'a mektup yazarak istifasını sunduğu ifade edildi. Potter’ın istifa mektubunda, "Polis olmanın ve topluma en iyi şekilde hizmet etmenin her dakikasını çok sevdim" ifadeleri sosyal medyada tepkilere yol açtı.

Potter’ın açıklamalarına ilişkin bir kullanıcı Twitter’da, "Wright'ı vurduğunda da polis olmayı seviyor muydun" diyerek eleştirilerde bulundu.

Potter'ın istifasının ardından belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Elliott, "Adaletin yerine getirilmesini sağlamalıyız. Daunte Wright ve ailesi bunu hak ediyor. Kanun önünde hesap verilebilirlik için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

“DUALAR YETERLİ DEĞİL”

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris de Wright’ın öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Harris, Twitter’dan ‘dualar yeterli değil’ diyerek, “Daunte Wright hala bizimle olmalıydı. Bir soruşturma sürerken, ulusumuzun adalete ve şifaya ihtiyacı var ve Daunte'nin ailesi, çocuklarının neden öldüğünü bilmesi gerekiyor, cevapları hak ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“HİÇ KİMSE HUKUKUN ÜSTÜNDE OLDUĞUNU SANMASIN”

Başkan Biden’da siyah Amerikalıların her gün yaşadığı travmayı biliyorum sözleriyle, “Bugün Daunte Wright’ın ailesinin ve siyah Amerikalıların her gün yaşadığı acı, öfke ve travmayı düşünüyorum. Eksiksiz bir soruşturma beklerken, ilerlemek için ne yapmamız gerektiğini biliyoruz: hiç kimse hukukun üstünde olduğunu sanmasın diye, güveni yeniden inşa etmek ve hesap verebilirliği sağlamak” sorumluların yargılanacağına işaret etti.

Brooklyn Center Belediye Başkanı Mike Elliott da, içişleri bakanlığının olayda parmağı olanları kovması için çağrıda bulunarak, "Başkalarının hayatını kaybetmesine neden olan hatalar yapmayı göze alamayız" demişti.