Atlanta'da siyah vatandaş Rayshard Brooks'u vurarak öldüren polis memuru Garrett Rolfe'a 11 suçlama yöneltildiği açıklandı

ABD'de siyah vatandaş Brooks'u öldüren polis, cinayet dahil 11 ayrı suçtan yargılanacak

ABD'nin Atlanta kentinde geçen hafta siyah ABD vatandaşı Rayshard Brooks'u bir restoranın otoparkında öldüren beyaz polis memuru Garrett Rolfe'ye cinayet dahil 11 ayrı suçlama yöneltildi.

BBC'nin haberine göre; Garrett Rolfe yargılanacağı davada suçlu bulunması halinde idam cezasına çarptırılabilir.

Savcılar, Brooks'un vurulup yere düştükten sonra hiçbir tehdit oluşturmadığını ancak beyaz polis memurunun kendisini tekmeleyip, hiç bir medikal yardım sunmadığını ifade etti.

Brooks, öldürülmesinden önce çıkan arbedede memurlardan birinin elektroşok tabancasını çalmıştı. Bölge Savcısı Paul Howard, silahın ateşlendiği anda memurlar ile Brooks arasında 2 buçuk metreden fazla mesafe olduğunu ifade etti.

Savcı Howard, Brooks'un çaldığı tabancanın çalışmadığını ve Rolfe'un da bunu bildiğini, ancak yine de siyah vatandaşı vurmaktan çekinmediğini ifade etti. İddianamede Brooks düştükten sonra Rolfe'un "Onu hakladım" dediği belirtiliyor. Kamera kayıtlarına göre Rolfe, iki defa sırtından vurulan Brooks'u yerdeyken tekmeledi.

Rolfe'a yöneltilen suçlamalar arasında 'ağır' cinayet suçlaması da bulunuyor. Suçlu bulunursa eski memur müebbet hapis veya Georgia'da hâlâ yasal olan idam cezasına çarptırılabilir.

Olay anında Rolfe'un yanında bulunan diğer memur Devin Brosnan'a da yeminini ihlal etmek ve ağır fiili saldırı gibi üç suçlama yöneltildi.

ABD'de, Rayshard Brooks öldürülürken Garrett Rolfe'nin yanında olan polis memuru Devin Brosnan'nın ise savcılarla işbirliği yapmayı planladığı yönünde haberler yayımlandı.

abd-de-siyah-vatandas-brooks-u-olduren-polis-cinayet-dahil-11-ayri-suctan-yargilanacak-745671-1.

Devin Brosnan'ın avukatı Don Samuel ise bu haberleri yalanladı.

Brosnan, Brooks'un kendileri için bir tehdit unsuru oluşturmadığını ya da saldırganca davranmadığını söylemişti. İki polis memurunun yanından kaçarak uzaklaşmaya çalışan Brooks'a arkadan iki el ateş açılmıştı. Olay sonrası Rolfe'nin görevine son verilmiş, Brosnan ise idari izne çıkarılmıştı.

Adli tıp raporunda da Mr Brooks'un öldürüldüğü belirtilmişti.

Rayshard Brooks'ın öldürülmesi sonrası Atlanta'da protesto gösterileri düzenlenmişti.

Göstericiler, Rayshard Brooks'ın adını taşıyan pankartlar taşımış ve Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hareketine desteklerini dile getirmişlerdi.