ABD’de sosyalizmin popülaritesi, gençler arasında büyük artışta

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yetişkinlerin çoğunluğunun kapitalizme yönelik olumlu bakışı azalmakla birlikte sürerken, ülkenin 18 ile 34 yaş arası nüfusunun yarısından daha azı kâr güdülü piyasa sistemine olumlu bakıyor.

11 – 25 Haziran tarihleri arasında Axios haber sitesi adına Momentive araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen çalışmaya göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 57’si kapitalizme olumlu bakıyor. Bu oran 2019 Haziran ayında yüzde 61 olarak belirlenmişti.

Söz konusu araştırmada, 18 ile 34 yaş arası nüfus içinde kapitalizm kavramına olumlu bakanların olumsuz bakanlara oranı yüzde 46’ya karşı yüzde 49 olarak bulunurken, bu oran 2 yıl önce yüzde 58’e karşı yüzde 38 idi.

18 ile 24 yaş arasındaki nüfus içinde ise, kapitalizm kavramına olumsuz bakanların oranı yüzde 54 iken, olumlu bakanların oranı yüzde sadece yüzde 42 olarak bulundu.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de Amerikan toplumu içinde ezilen kimlikler arasında sosyalizme bakış konusunda ortaya çıkıyor. Ankette siyahi Amerikalıların yüzde 60’ı ve kadınların yüzde 45’inin sosyalizme karşı olumlu bir tutum içerisinde olduğu görülüyor.