Koronavirüsün en çok etkilediği ülke olan ve 130 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği ABD'de, Donalt Trump suçu Çin'e atmaya devam ederken, bilim insanları önlem alınmadığını söylüyor

ABD’de vakalar yükseliyor: Trump Çin’i suçladıkça, bilim insanları gerçekleri yüzüne vuruyor

Koronavirüsün ilk görüldüğü zamanlardan beri Çin hükümetini suçlayan Trump, bu yaklaşımından vazgeçmiyor.

Vaka sayılarının hızla yükelmesiyle birlikte ülkede bir an önce buna karşı önlemlerin alınması gerektiği uyarıları yapılırken, Trump yine hedef tahtasına Çin’i oturtmaya devam ediyor.

Twitter’da yaptığı bir paylaşımda Trump, “ABD’ye verdiği muazzam zarar da dahil olmak üzere, pandeminin tüm dünyaya çirkin yüzünü yaymasını gördükçe, Çin’e daha fazla sinirleniyorum. İnsanlar bunu görebiliyor, hissedebiliyorum!” dedi.

Daha önce de birçok kez koronavirüs pandemisi için Çin’i suçlayan Trump, virüsün Vuhan’da bir laboratuvarda üretildiğini iddia etmişti. Bu iddiasını destekleyecek çok büyük kanıtları olduğunu söyleyen Trump, hala herhangi bir kanıt sunamadı.

İŞİN GERÇEK YÜZÜNÜ BİLİM İNSANLARI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

ABD’nin salgın hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, eğer salgını tersine çevirecek önlemler alınmazsa, ülkede günlük tespit edilen vaka sayısının 100 bini bulabileceğini söyledi.

Günlük tespit edilen vaka sayılarının 40 binin üzerinde gelmesiyle ve virüsün kontrol altında olup olmadığıyla ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Fauci, “Sayıların kendisi konuşuyor. Çok endişeliyim, olan şeylerden memnun değilim çünkü yanlış yönde ilerliyoruz” diyerek, “Açıkça, tam kontrolümüz altında değil” ifadelerini kullandı.

Daha sağlam bir karşılık verilmedikçe, günlük vaka sayılarının iki katından bile fazla olabileceğini söyleyen Fauci, “Eğer bu durum geri dönmezse, günlük vaka sayısı 100 binin üstünde gelirse şaşırmam” dedi.

Ne kadar kişinin yaşamını yitireceğine dair kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Fauci, “Çok rahatsız edici olacak, bunu garanti edebilirim” dedi.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Baş Müdür Yardımcısı Anna Schuchat ise konuya dair, “Bu virüsün üstesinden gelmenin başlangıcında bile değiliz” diyerek, Yeni Zelanda, Singapur ve Kore gibi yeni vakanın hemen tespit edildiği, ve tüm temasların izlenebildiği, hasta olan insanların izole edildiği ve insanların karantinaya alınarak her şeyi kontrol altında tutan ülkelerin durumunda olmadıklarını ifade etti.

Salgının en çok etkilediği ülke olan ABD’de son bir haftadır günlük vaka sayıları 40 binin üzerinde geliyor (26 Haziran’da 47 bin 341 vaka tespit edilmişti). Ülkede şimdiye kadar 2 milyon 727 bin 996 kişi enfekte oldu ve salgın nedeniyle 130 bin 123 kişi yaşamını yitirdi.