ABD'de 18 yaş üzerindeki nüfusun yüzde 50,4'ünün en az bir doz Covid-19 aşısı olduğu duyuruldu. Beyaz Saray koronavirüs çalışma grubu da günde ortalama 3 milyondan fazla aşı yapıldığını bildirdi.

ABD'de yetişkinlerin yüzde 50.4’ü bir doz Covid-19 aşısı oldu

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülke olan ABD’de aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) istatistiklerine göre, ülkede Biden yönetiminin başkan olmasından hemen sonra başlayan aşılama çalışması kapsamında yetişkinlerin yarısından fazlasına en az bir doz aşı yapıldı.

CDC, dört ay içinde yetişkin nüfusun yüzde 50,4'ünü oluşturan yaklaşık 130 milyon kişiye en az bir doz koronavirüs aşısı yapıldığını belirtti. ABD'de her üç yetişkinden birine ise iki doz aşı yapıldığı açıklandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, koronavirüs salgınında özellikle tehdit altında bulunan 65 yaş üzeri yetişkinlerin ise yüzde 81'ine en az bir doz aşı yapıldığı, üçte ikisinin ise iki doz aşılarının tamamlandığı kaydedildi.

Beyaz Saray koronavirüs çalışma grubu da günde ortalama 3 milyondan fazla aşı yapıldığını açıkladı. Yaklaşık 330 milyon nüfusu bulunan ABD'de de 210 milyon doz aşı yapıldı. Tedarik edilen aşı miktarının ise 264 milyon dozdan fazla olduğu belirtildi.

ABD’de, ağırlıklı olarak, Moderna ile Biontech-Pfizer ortaklığında geliştirilen koronavirüs aşıları kullanılıyor.

Geçtiğimiz haftaya kadar ülkede Johnson&Johnson aşıları da kullanılıyordu ancak Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), aşılarda nadir de olsa kan pıhtılaşması yaşandığını ve bu yüzden 18-48 yaş arası 6 kadının hayatını kaybettiğini duyurmuştu. FDA, bu olaydan sonra yetkililere aşıyı durdurma tavsiyesinde bulunmuş, bu tavsiye de Beyaz Saray’da karşılık bularak uygulamaya geçirilmişti.

Worldometers verilerine göre, ABD dünyada koronavirüs vaka ve ölüm sayılarının en yüksek olduğu ülke konumunda. Salgının başından bu yana yaklaşık 32 milyon 404 bin vakanın kaydedildiği ABD'de 581 binden fazla kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.