ABD’de bir federal yargıç 6 Ocak’taki Kongre baskınını gerçekleştirenlerin başında gelen Ethan Nordean ve Joseph Biggs adlı aşırı sağcı Proud Boys örgütü liderlerinin gözaltına alınarak tekrar yargılanması kararı verdi. Yargıç gözaltını kararının gerekçesini, “Anayasal cumhuriyetimizin varlığını tehdit ediyorlar” diye açıkladı.

ABD’deki kongre baskınını düzenleyen aşırı sağcı Proud Boys liderlerine gözaltı kararı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 6 Ocak’ta gerçekleştirilen Kongre baskınının yankıları hala sürerken, sabah saatlerinde bölge yargıcı Timothy Kelly, baskında rolü olan Proud Boys adlı aşırı sağcı örgüt liderleri hakkında gözaltı kararı verdi.

Yargıç Kelly’nin gözaltı emri, Pazar günü bir bölge mahkemesinin iki lideri serbest bırakma kararının hemen ardından geldi.

Baskın sırasında 5 kişinin ölümüne yol açtığı düşünülen iki aşırı sağcı lider Ethan Nordean ve Joseph Biggs, 2020 seçimlerinin 'kongre tarafından onaylanmasını durdurmak için komplo kurmakla' ve 'düzinelerce Proud Boys üyesini kongre binasına sokarak saldırı düzenlemekle' suçlanıyor.

ABD bölge yargıcı Timothy Kelly gözaltı kararını açıklarken, "Sanıklar, cumhuriyetimizin varlığını tehdit etmelerinin yanı sıra hukukun üstünlüğüne de saldırı düzenlediler” dedi.

Kelly ayrıca, sanıklara ilişkin yeni ele geçirdikleri delillerin, tutuklanmaları için yeterli derecede kanıt oluşturduğuna inandığını belirtti.

“DEMOKRATLARIN SEÇİMLERİ KAZANMASI SAVAŞ ANLAMINA GELİYOR”

Yargıç, küfür içeren sosyal medya paylaşımlarına ve sanıklar tarafından gönderilen şifrelenmiş mesajlara atıfta bulundu. Liderlerden Biggs, Demokratların seçimi ‘çalması’ halinde bunun ‘savaş’ zamanının geldiğine işaret ettiğini bu yüzden de Nordean milis gruplarının kendisiyle temasa geçmesini istedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Kongresi, 6 Ocak'ta Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasını onaylamak üzere ortak oturumla toplanırken, eski ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın önünde miting düzenlemişti.

Mitinge katılan on binlerce gösterici daha sonra Kongre'ye yürümüş ve Kongre binasına girmeye çalışmıştı. Polisle göstericiler arasında arbede yaşanırken, yüzlerce gösterici barikatları aşıp Kongre Binasına girmişti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongre'ye Ulusal Muhafızlar sevk edilmiş, yaklaşık 4 saat süren baskının ardından güvenlik güçleri durumu kontrol altına almıştı. Olaylarda biri polis 5 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi de yaralanmıştı.