ABD, büyük oranda Kürt güçlerin kontrolünde olan Suriye’nin kuzeydoğusunda yabancı firmaların yatırımlarını yaptırımlardan muaf tuttu. Böylece tarım, inşaat ve finans sektörleri dahil 12 alanda Suriye'nin kuzeyine yönelik ticari faaliyetler Washington tarafından onaylandı. Ankara karara, "PKK'yı, YPG'yi meşrulaştırma çabası" diyerek tepki gösterdi.

ABD’den Ankara’yı rahatsız eden adım: Suriye’nin kuzeyine ‘muafiyet’ geldi

Fas’ın Marakeş kentinde dün 76 devlet ve uluslararası kurumun temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bakanlar toplantısı sonrasında Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita ile ortak basın toplantısı düzenleyen Nuland, burada Türkiye’yi de ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'nin geçen yıl, Suriye’de Kürt güçlerinin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek için koalisyon ortaklarından 45 milyon dolar topladığını söyleyen Nuland, bu yıl ise 350 milyon dolar toplamak istediklerini dile getirdi.

Nuland, ayrıca “ABD, Suriye'de IŞİD’den alınan rejiminin [Suriye yönetiminden bahsediyor] kontrolü dışındaki bölgelerde özel ekonomik yatırım faaliyetlerini kolaylaştırmak için önümüzdeki birkaç gün içinde genel bir lisans çıkarma niyetinde” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK ONAYLADI

Bu açıklamanın ardından ABD Hazine Bakanlığı, tarım, inşaat ve finans sektörleri dahil 12 alanda Suriye'nin kuzeyine yönelik ticari faaliyetleri onayladı. Böylece o bölgelere yatırım yapan şirketler ABD'nin Suriye yaptırımlarından muaf tutulacak. Öte yandan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad hükümeti ve ABD'nin yaptırım listesindeki kesimlerle faaliyetlere izin verilmediği belirtildi.

Reuters haber ajansı, son kararın ABD'nin Suriye'de “IŞİD'i ortadan kaldırma stratejisinin bir parçası” olduğunu yazdı. ABD'li yetkililer de bu adımın, “IŞİD'in aktif olduğu bölgelerde ekonomik olanaklar yaratarak halka destek olma amacı” taşıdığını belirtti. Üst düzey bir ABD'li yetkili, “Özel sektör yatırımı IŞİD'in yeniden canlanmasını engelleyecektir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN TEPKİ

Suriye’deki Kürt hareketinin silahlı kanadı YPG’ye askeri destek veren ABD'nin bu hamlesinin Ankara’nın tepkisini çekti.

Bugün öğlen saatlerinde bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararı, "PKK'yı, YPG'yi meşrulaştırma çabası" olarak yorumladı. ABD'li yetkililer ise Washington'ın bu kararla ilgili olarak ‘Türkiye ve diğer müttefikleriyle görüştüğünü’ aktarmıştı. Ancak Çavuşoğlu, herhangi bir istişarede bulunulmadığını söyledi.

ABD daha önce Kürtlerin kontrolündeki Deyrizor'daki petrol tesislerinde faaliyet gösteren bir Amerikan şirketinin yaptırım muafiyetini kaldırmıştı.

Öte yandan Suriye’nin kuzeydoğusundaki söz konusu muafiyetten, Kürt güçlerin yanı sıra, AKP’nin desteklediği Esad karşıtı Suriye Milli Ordusu’nun da yararlanabileceği düşünülüyor.