ABD’den Çin’e anlaşmaya bağlılık ve uzlaşma mesajı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çin ve Tayvan arasında son dört günde peş peşe hava sahasının ihlalleri üzerine yaşanan krize ABD’de müdahil oldu. Çin'in Tayvan hava sahasına 150'den fazla savaş uçağını son dört günde göndermesi üzerine ABD Devlet Başkanı Joe Biden ve Çinli mevkidaşı Şi Jinping arasında telefon görüşmesi yapıldı. Biden telefon görüşmesinin ardından "Tayvan Anlaşması'na bağlı kalma konusunda uzlaşmaya varıldığını" açıkladı.

Biden, "Tayvan'la ilgili Şi ile konuştum. Tayvan Anlaşması'na bağlı kalacağız. Çin'in anlaşmaya bağlı kalmasından farklı bir adım atmaması gerektiğini düşündüğümü kendisine açıklıkla ilettim" dedi. Tayvan Anlaşması, Tayvan ve Çin arasında hava savunma tanımlama bölgesinde bir sınır çizgisi belirliyor. ABD ise bu anlaşmayla, Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak tanımak yerine Çin'in pozisyonuna yakın duruyor. Ancak anlaşma ABD'nin Tayvan'a silah satışını ve "sağlam ve gayrıresmi" bir ilişki sürdürmesine olanak sağlıyor.

SAVUNMA BAKANI'NDAN 2025 İÇİN İŞGAL UYARISI

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo Cheng ise Çin hükümetiyle yaşanan askeri ve siyasi gerginliğin son 40 senenin zirvesine çıktığını belirterek, Çin'in Tayvan'ı 2025'te tamamen işgal edebileceğini öne sürdü. Parlamentoda konuşan Savunma Bakanı, "2025'e kadar, 'tam ölçekli' bir işgal kapasitesine sahip olabilecekler. 2025 yılına kadar Çin, savaş maliyetini ve yıpranma payını en düşük seviyeye çekecek. Şu anda kapasiteleri var, ancak başka birçok şeyi hesaba katmak zorunda oldukları için, şu anda kolay kolay bir savaş başlatmayacaklar" açıklaması yaptı.