ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'in askeri tatbikatlarını "önemli bir tırmanış" olarak nitelendirdi. Çin'i ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin Tayvan ziyaretine 'aşırı tepki göstermek ve bunu bahane olarak' kullanmakla suçladı.

ABD'den Çin'in askeri tatbikatlarına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin tartışmalı ziyaretinin ardından Çin'in Tayvan'ı çevreleyen alandaki askeri tatbikatlarının "önemli bir tırmanış" olduğunu belirtti.

AA'nın aktardığına göre, Blinken, Kamboçya'nın başkenti Punom Pen'deki bir otelde düzenlenen, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin de yer aldığı Doğu Asya Dışişleri Bakanları Zirvesi toplantısına katıldı.

'ÇİN, ZİYARETE AŞIRI TEPKİ VERDİ'

Toplantı aralarında gazetecilere verdiği demeçte Blinken, "Çin, Tayvan Boğazı ve çevresindeki kışkırtıcı askeri faaliyetlerini artırmak için Sözcü Pelosi'nin ziyaretine aşırı tepki göstermeyi ve bunu bahane olarak kullanmayı seçti" dedi.

Blinken, Çin'in Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesine atılan füzeler de dahil olmak üzere Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarının "önemli bir tırmanış" olduğunu belirterek, "Çin'in eylemlerinin 'tehlikeli' olarak niteledi. ABD'nin Japonya ile "güçlü dayanışma" içinde olduğunu söyledi.

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tartışmalı Tayvan ziyaretinin ardından Ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat" başlatmıştı. Çin'in fırlattığı güdümlü füzeler Tayvan yakınlarında Ada'nın kuzey, güney ve doğu bölgelerine düşmüştü.