Trump yönetimi, ABD’de doğum yoluyla vatandaşlık sahibi olunmasını sağlayan “doğum turizmini” engellemeye yönelik kısıtlama getirdi. Yarından itibaren B-1/B-2 türü ziyaretçi vizesinin ABD'de doğum yapmayı planlayan kadınlara verilmeyecek

ABD'den doğum turizmine yeni düzenleme: Hamile kadınlara vize kısıtlanıyor

ABD'de yasada yapılması beklenen düzenleme ile birlikte vatandaşlık işlemlerine sınırlama geliyor. Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili, Anne-babası Amerikan vatandaşı olmayan, yalnızca ABD'yi ziyaret için ülkede bulunan kişilerin Amerika'da dünyaya gelen bebeklerine otomatik olarak vatandaşlık verilmesi uygulamasını kısıtlayacak bir plan açıklayacaklarını belirtti.

Trump yönetiminin konuyla ilgili mevcut uygulamada değişikliğe gidilmesi için hazırlık yaptığı haberini ilk olarak Pazar günü Axios adlı internet sitesi duyurmuştu. ABD basınına konuyla ilgili bilgi veren üst düzey yetkililer de haberi doğruladı.

ABD anayasasının 14'üncü maddesi, anne ve babasının statüsünden bağımsız olarak, Amerikan topraklarında doğan her çocuğun ABD vatandaşı olmasını öngörüyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 24 Ocak 2020 tarihinden itibaren B-1/B-2 türü ziyaretçi vizesinin ABD'de doğum yapmayı planlayan kadınlara verilmeyeceği belirtildi. Kararın, milli güvenliği ve göç sisteminin bütünlüğünü koruma amacıyla alındığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca "Doğum turizmi endüstrisi, değerli hastane kaynaklarına fazladan yük getirirken, savcılıkların da gösterdiği gibi suç yuvasına dönmüş durumda. Amerikan vatandaşlığının bütünlüğü korunmalıdır" ifadelerine yer verildi.