ABD Dışişleri Bakanlığı, İstinaf Mahkemesi’nin Gezi davasında Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'ye verdiği 18'er yıl hapis cezası kararını onamasına tepki gösterdi. Bakanlık, mahkumiyet kararından “derin rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyduğunu” ifade etti.

ABD'den Gezi davası kararına tepki: Derin rahatsızlık duyuyoruz

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Gezi davasında İstanbul 13. Ağır Ceza mahkemesi tarafından Osman Kavala için ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer 7 kişinin 18'er yıl hapis cezasının onanmasına tepki gösterdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, mahkemenin mahkumiyet kararından ‘derin rahatsızlık’ ve ‘ hayal kırıklığı’ duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’ye "Keyfi olarak hapsedilen Osman Kavala ve diğer tutukluları serbest bırakma" çağrısında bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasının tamamı şöyle:

“Amerika Birleşik Devletleri, bugün bir Türk mahkemesinin Osman Kavala'nın mahkumiyetini onama kararından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duymaktadır. Daha önce de ifade ettiğimiz üzere, Osman Kavala'nın haksız yere mahkum edilmesi insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Türkiye'yi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda Osman Kavala'yı serbest bırakmaya ve keyfi olarak hapsedilen diğer tüm kişileri serbest bırakmaya bir kez daha çağırıyoruz. Türkiye halkı, cezalandırılma korkusu olmaksızın insan haklarını ve temel özgürlüklerini kullanmayı hak etmektedir.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Nisan tarihinde görülen duruşmada, mahkeme heyeti, Osman Kavala’yı “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya teşebbüs etme” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkeme, Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'yi ise 18'er yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Karar, İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından yapılan inceleme neticesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer 7 kişi için verilen 18'er yıl hapis cezası onanmıştı.