ABD Başkanı Donald Trump’ın koroavirüsün Vuhan’da bir laboratuvarda üretildiğine dair iddiaları devam ediyor

ABD’den ‘hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu’ çıkışı

ABD başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, koronavirüsün Vuhan’da bir laboratuvarda üretildiğine dair iddiaları devam ediyor. Kanıtları gördüklerini iddia etmelerine rağmen hiçbir kanıt gösteremeyen Başkan ve Dışişleri bakanı, ‘hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu’ kıvamında açıklamalarda bulunuyor.

BİR ŞEYLER OLDU

Perşembe günü Trump iddialarında ısrar ederek, “Bir şeyler oldu” (Vuhan laboratuvarında). “Muhtemelen bir beceriksizlikti, aptal biri vardı” ifadelerini kullandı.

POMPEO’DAN GERİ ADIM

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, hafta başında virüsün laboratuvarda üretildiği konusunda ‘muazzam bir kanıt’ gördüğünü ifade etmiş, ancak şimdiye kadar herhangi bir kanıt gösterememişti.

Pompeo, Perşembe günü katıldığı bir radyo programında daha önce söylediği sözlerinden geri adım atarak, “Virüsün laboratuvarın yakınlarında bir yerlerden geldiğine dair kanıt var ancak bu yanlış da olabilir” ifadelerini kullandı.

“ABD, VİRÜSLE MÜCADELEDEKİ BAŞARISIZLIĞINI ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR”

Çinli yetkililer, başından beri bu iddiaları reddederken, Dünya Sağlık Örgütü’yle virüsün kaynağının araştırılması konusunda her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.

Çinli yetkililer ve devlet medyası, iddialara sert bir tepki gösterip Trump, Pompeo ve ABD yetkililerini hedefe alarak, ‘virüsle mücadeledeki başarısızlıklarını örtmeye çalışmak’ ve ‘Trump’ın yeniden seçilmesini sağlayabilmek’ için Çin’i suçladıklarını ifade etti.

TRUMP’A BAŞDANIŞMANINDAN YALANLAMA

Öte yandan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı ve Donald Trump yönetiminin korona virüsüyle mücadelede başdanışmanı olan Dr. Anthony Fauci, virüsün bir Çin laboratuvarında insanlar tarafından üretildiği iddiasının hiçbir bilimsel kanıtı olmadığını söylemişti.

Fauci National Geographic dergisiyle yaptığı bir söyleşide, “Virüsün yarasalardaki evrimine ve şu an yaşananlara baktığınıza, bilimsel kanıtlar, bunun yapay olarak veya kasten manipüle edilmiş olamayacağı yönünde çok, çok güçlü bir eğilim gösteriyor… Zaman içinde adım adım evrime dair her şey, bu virüsün doğada evrimleştiğine ve sonradan canlılara atladığına işaret ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

DSÖ Acil Durum Programı Direktörü Dr. Michael Ryan, konuyla ilgili daha önceden yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin iddialarını destekleyecek kanıtları DSÖ'ye iletmediğini ifade ederek, konunun siyasallaştırılmaması gerektiğini söylemişti.

Kaynak: Guardian, BirGün