ABD Dışişleri Bakanlığı, İdlib'deki son durumla ilgili olarak Türkiye'ye en hızlı şekilde yardım etme konusunu değerlendirdiklerini açıkladı.

ABD'den İdlib açıklaması

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İdlib'de Türk askerine yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, "Esed rejimi, Rusya ve İran saldırılarına son vermeli" dedi.

Pompeo, "Türkiye ile iletişim halindeyiz. Türkiye'ye yardım seçeneklerini değerlendiriyoruz" diyen Pompeo, açıklamasında "İnsani erişim sağlanmalı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı uyarınca siyasi bir çözüm geliştirilmelidir" ifadelerine yer verdi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, İdlib'deki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD ve Türkiye arasındaki istihbarat ve askeri ekipman paylaşım kanallarının açık olduğunu belirten yetkili, İdlib'de Türkiye'ye en hızlı şekilde yardım etme konusunu değerlendirdiklerini ifade etti.

Öte yandan 'İdlib'de düzenlenen saldırılarda rejim ve Rusya arasında yakın iş birliği olduğunu' ifade eden bakanlık yetkilisi, bölgeye düzenlenen hava saldırılarını Rusya'nın desteği veya onayı olmadan yapabilmesinin mümkün olmadığını savundu.

Diğer yandan yetkili, Türkiye'nin NATO anlaşmasının 5. maddesine ilişkin herhangi bir başvuruda bulunmadığını sözlerine ekledi.

AA