ABD’nin, Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden olan İran’ın salgına karşı mücadele için IMF’den talep ettiği 5 milyar dolarlık krediyi böke etmeyi planladığı öne sürüldü

ABD’den İran’ın koronavirüs nedeniyle IMF’den talep ettiği krediyi bloke planı

Koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerden İran’ın salgınla mücadele için IMF’den talep ettiği 5 milyar dolarlık kredi ABD tarafından engellenmek isteniyor. İran ise, ABD’nin krediyi bloke etme gibi bir hakkının olmadığını belirtiyor.

ABD, İran'ın koronavirüs kriziyle mücadele etmek için Uluslararası Para Fonu'ndan talep ettiği 5 milyar dolarlık acil krediyi engellemeyi planlıyor. ABD yönetiminin iddiası, İran hükümetinin banka hesaplarında hâlâ milyarlarca dolar bulunduğu. Habere göre ABD’nin ‘endişesi’, IMF fonlarından İran'a aktarma yapıldığı taktirde bu paraların pandemiyi durdurmak yerine Ortadoğu'daki militan gruplara yönlendirilmesi.

İRAN’DAN TEPKİ

İran’a göre ise ABD’nin IMF kredisini engelleme hakkı bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Ekonomik İşlerden Sorumlu Yardımcısı Muhammed Nihavendiyan, ABD dahil hiçbir ülkenin İran'ın Uluslararası Para Fonu'ndan kredi talebini veto etme hakkına sahip olmadığını söyledi.

CNN suncusu Christiane Amanpour ile videolu söyleşi gerçekleştiren Nihavendiyan, “Uluslararası Para Fonu'nda hiçbir ülke veto hakkına sahip değil ve bu fonun politikası, kredi taleplerinin değerlendirilmesi ve onaylanması için insaflıca davranmak yönünde olmuştur” dedi.

İran'ın IMF'den acil kredi talebinde bulunduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı, “Bu talep, otomatik bir araç olarak ülkelerin mali ihtiyaçlar duyduğu zamanlarda onu kullanabilmeleri için tasarlanmıştır. İran IMF'nin kurucu üyelerinden olup iyi mali performans sergilemiş ve bu uluslararası kurumun bekleneni yerine getirmesi gerekmektedir' diye konuştu.

Nihavendiyan, gelinen aşamaya dair yaptığı bilgilendirmede, İran'ın talebinin işleme konularak gerekli aşamalardan geçtiğini ve birçok ülkenin bunu desteklediğini söyledi.

Kaynak: DW Türkçe, İRNA