ABD, Çin’le bölgesel gerilim nedeni olan Guam Adası’na onlarca nükleer savaş başlığı taşıyan balistik füze denizaltısı USS Nevada’yı gönderdi.

ABD’den Pasifik’te tepki çeken denizaltı hamlesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Pasifik’teki üssü Guam Adası’na onlarca nükleer savaş başlığı taşıması bölgede gerilimi artırdı. Nükleer savaş başlıklarını taşıyan balistik füze denizaltısı USS Nevada’nın önceki gün Guam Deniz Üssü’ne ulaştığı açıklandı. Çin’e karşı yapılan söz konusu stratejik hamle, 2016 yılından bu yana Guam’a yapılan ilk balistik füze denizaltısı ziyareti olarak kayıtlara geçti.

Ohio sınıfı USS Nevada denizaltısı, 20 Trident balistik füze ve onlarca nükleer savaş başlığı taşıyor. ABD ordusundan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Liman ziyareti, ABD ile bölgedeki müttefikleri arasındaki işbirliğini güçlendirerek ABD’nin kapasitesini, esnekliğini, hazırlığını ve Hint-Pasifik bölgesel güvenlik ve istikrarına olan bağlılığının devam ettiğini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı. Konuya ilişkin Çin’den açıklama yapılmadı. Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Guam Adası’na nükleer savaş başlıkları taşıyacağının geçen yıl gündeme gelmesi üzerine "ABD, Çin’i kuşatmak ve kontrol altına almak için hiçbir çabadan kaçınmıyor. ABD’nin askeri harcamalarını artırmak ve askeri gücünü genişletmek için bahane olarak ‘Çin teorisini’ kullanmasına kesinlikle karşıyız" tepkisi vermişti. ABD ve Japonya arasında Çin ile Tayvan arasında olası bir çatışmaya hazırlık amacıyla acil bir askeri plan oluşturma kararı aralık ayında alınmıştı. Çin’den buna ilişkin, “Tayvan’da bağımsızlık isteyen ayrılıkçı güçler kışkırtırsa, güç uygularsa ve hatta herhangi bir kırmızı çizgiyi geçerse sert önlemler alınacağı" uyarısı yapılmıştı.

***

Füze denemesi yakın takipte

Kuzey Kore bu ay içerisinde dört kez balistik füze denemesi yaptı. Japonya ve Güney Kore’den yapılan açıklamalarda Kuzey Kore’nin en son dün sabah iki balistik füze fırlattığı aktarıldı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, füzelerin Pyongyang Havalimanı yakınlarından atıldığını belirtirken Japonya Savunma Bakanlığı, füzelerin denize düştüğünü açıkladı.