ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) yetkilileri Türkiye'ye Patriot göndermediklerini bildirdi

ABD'den Patriot açıklaması

İdlib’de yaşanan gerilimin ardından Türkiye'nin ABD’den istediği Patriot füzesinin getirildiği iddiasına yanıt geldi. ABD, Türkiye’ye Patriot füzesi gönderilmediğini açıkladı.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Amerikan Forbes dergisinin Türkiye’nin talep ettiği Patriot füzelerinin geçen hafta Almanya’daki bir ABD üssünden İncirlik’e getirildiği iddiasıyla ilgili olarak konuşan ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) yetkilileri, “Türkiye’ye Patriot füzesi göndermedik. Türkiye’nin, Suriye sınırına konuşlandırmak üzere Patriot talebinin olduğunu biliyoruz, fakat bu talep konusunda henüz bir karar verilmedi” dedi.

EUCOM yetkilileri, Ramstein’tan İncirlik’e uçuşlarla ilgili de “Boeing C-17’leri Patriot füzelerinin taşınması için kullanmadık. Hava araçlarımız rutin olarak Ramstein Hava Üssü’nden İncirlik’e operasyonlarımız kapsamında çeşitli nedenlerle uçuş gerçekleştiriyorlar” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’nin, Suriye ve Rus savaş uçaklarına karşı Suriye sınırına konuşlandırmak üzere ABD’den Patriot talebinde bulunduğu haberleri geçen hafta basına yansımıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Türkiye’nin talebini teyit ederken bu konuda henüz bir karar verilmediğini açıklamıştı. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri de Türkiye’nin ABD’den talep ettiği Patriot füzelerinin İncirlik’e getirildiği iddialarını doğrulamamıştı.

Türkiye’de halihazırda NATO görevi kapsamında toplam 6 adet bataryadan oluşan Patriot füze sistemi, İncirlik Üssü’nde konuşlu bulunuyor.