RTÜK’ün üç yabancı yayın kuruluşuna lisans için tanıdığı 72 saatlik sürenin ardından açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, “Türkiye'yi basın özgürlüğüne saygı duyması ve bunu güvence altına alması için uyarmaya devam ediyoruz” dedi.

ABD'den, RTÜK kararı tepkisi: Türkiye’yi uyarmaya devam ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) üç uluslararası medya kuruluşunun lisans başvurusu yapmamaları durumunda kapatılacaklarını açıklaması üzerine Türkiye’ye basın özgürlüğünü güvence altına alma çağrısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye'deki basın özgürlüklerine ilişkin endişelerimiz ayrıntılı kanıtlara dayanıyor. Türkiye'yi basın özgürlüğüne saygı duyması ve bunu güvence altına alması için uyarmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

RTÜK, 9 Şubat’ta, VOA Türkçe, Deutsche Welle Türkçe ve Euronews Türkçe’ye lisans almaları için 72 saat süre verildiğini duyurmuştu. Aksi takdirde internet yayınlarının engellenmesi için mahkemeye başvuru yapma kararı almıştı.

RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, kararın yaklaşık bir hafta içerisinde kurulun internet sitesinde yayımlanacağını, bunun ardından yayıncı kuruluşların lisans başvurusunda bulunması için tanınan 72 saatlik sürenin başlayacağını söylemişti.

RTÜK’ün CHP’li Üst Kurul Üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ulusal basının ardından sıra uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün ‘Sitede video var, lisans almalı’ bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin" demişti.

RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp de "Oy çokluğuyla alınan karar SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması. Lakin, uluslararası medyanın baskılanmasına yönelik bu hamle de başarısızlığa mahkumdur" ifadelerini kullanmıştı.

Konuya dair açıklama yapan Amerika’nın Sesi, “Türk hükümeti internet sitelerimizi resmi olarak bloke ederse, VOA, Türkçe konuşan kitlesinin mevcut tüm yöntemleri kullanarak ücretsiz ve açık internete erişimini sürdürmesini sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir’’ demişti.

RTÜK Başkanı İlhan Taşcı, "RTÜK ilk kez uluslararası haber siteleri için denetim yetkisini kullandı. Oy çokluğuyla alınan kararla, http://amerikaninsesi.com http://dw.com/tr ve http://tr.euronews.com sitelerine lisan için 72 saat süre tanıdı. Bu sürede başvurmayanların erişimleri engellenecek. Ulusal basının ardından sıra uluslararası haber sitelerinin denetlenmesine ve sesinin kesilmesine geldi. RTÜK’ün “sitede video var lisans almalı” bakışıyla denetlenmeyecek hiçbir haber sitesi kalmaz! Asıl hedef basın özgürlüğü ve çok seslilik. İstenen basın sussun, eleştirmesin” demişti.