ABD’den S-400 çağrısı: Elinizde bulundurmayın

Haber Merkezi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Pentagon’dan yapılan açıklamada, Austin’in Türkiye’yi Rus füze savunma sistemini elinde bulundurmamaya çağırdığı kaydedildi. İki bakanın, Doğu Akdeniz’de tüm gerilimlerin azaltılması çabaları ve olumlu diplomatik gelişmeler hakkında konuştuğu, Austin’in, NATO müttefikleri Türkiye ve Yunanistan arasında süren görüşmelerden ve iki hükümetin bu sürece bağlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.

ABD Savunma Bakanı Austin ayrıca Karadeniz’de son askeri tatbikatlar dahil müttefikler ve ortaklar arasındaki iş birliğinin altını çizdi. Austin ve Akar’ın, Rusya’nın yarattığı zorluklar dahil, NATO’nun doğu ve güney cepheleri boyunca yaşanan istikrarsızlıkları’ da ele aldığı bilgisi verildi.

Pentagon açıklamasında, “Bakan Austin, Türkiye’yi Rus S-400 füze savunma sistemini elinde tutmamaya çağırdı” ifadeleri kullanıldı. Görüşmeyle ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, iki bakanın görüşmede bölgesel güvenlik ve ikili savunma işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.